Κόσμος

Ακροβατεί η Αίγυπτος ανάμεσα στην πυρηνική διείσδυση της Ρωσίας και στην αγορά όπλων από τις ΗΠΑ

Ακροβατεί η Αίγυπτος ανάμεσα στην πυρηνική διείσδυση της Ρωσίας και στην αγορά όπλων από τις ΗΠΑ

Είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος στην αρχή του έτους εντάχθηκε στο συνασπισμό των BRICS, ενισχύοντας τους δεσμούς της περαιτέρω με τις υπόλοιπες χώρες που τον απαρτίζουν και κατά συνέπεια με τη Ρωσία.

Η κατασκευή Ρωσικού  Πυρηνικού εργοστασίου στην Αίγυπτο

Πρόσφατα όπως επισημαίνει Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ“Μέσω μιας εικονικής διάσκεψης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah al-Sisi, ξεκίνησαν την κατασκευή της τέταρτης μονάδας παραγωγής ενέργειας του κύριου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου.

Αυτή η αποστολή δεν είναι απλώς ένα οικονομικό εγχείρημα για τη Μόσχα, αλλά και μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο, έναν σημαντικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Στην ομώνυμη πόλη που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα από το Κάιρο, η Rosatom, μια ρωσική εταιρεία, κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό El-Dabaa ,τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Αιγύπτου.

Η κατασκευή της πρώτης και της δεύτερης μονάδας ισχύος ξεκίνησε το 2022, ακολουθούμενη από την τρίτη το 2023.

Μέχρι το 2028, η Αίγυπτος αναμένεται να ξεχωρίσει ως η μόνη χώρα στην περιοχή με τη γενιά «3+» των ρωσικών μονάδων αντιδραστήρων VVER-1200. Η συνολική συσκευασμένη ηλεκτρική ισχύς του πυρηνικού σταθμού θα είναι λίγο κάτω από 4,8 GW.

Ο ρόλος της Rosatom

Με προϋπολογισμό 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό το έργο είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα που έχει ξεκινήσει ποτέ η Rosatom.

Παράλληλα με άλλες ξένες προσπάθειες της κρατικής εταιρείας, η Μόσχα χορηγεί γενναιόδωρα ένα δάνειο εξαγωγικών κατασκευών ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προτείνει ότι το έργο του πυρηνικού σταθμού θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της αιγυπτιακής οικονομίας και στη σταθεροποίηση των ενεργειακών της θεμελίων.

Ο επικεφαλής της Rosatom, Alexei Likhachev σημειώνει ότι οι κατασκευαστικές συμβάσεις έχουν ξεπεράσει το όριο των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερες από 90 εταιρείες έχουν μερίδιο στην ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού.

Αυτό το έργο έχει διεθνή γεύση χάρη στη νοτιοκορεατική εταιρεία KHNP, η οποία θα προμηθεύσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον πυρηνικό σταθμό. Οι προμήθειες εκτιμάται ότι κοστίζουν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας διαβεβαιώνει ότι, παρά τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει διαφαινόμενη απειλή κυρώσεων.

Ο Anton Smirnov, ο επιστημονικός συντάκτης του περιοδικού Nuclear Energy and Technologies εξηγεί, “Η αφρικανική ήπειρος έλκει σταθερά προς την πυρηνική ενέργεια χάρη στη Rosatom”.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Αίγυπτο είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα έργα πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως καθώς τέσσερις μονάδες κατασκευάζονται ταυτόχρονα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία αναπτύσσει ταυτόχρονα πυρηνικούς σταθμούς στο εσωτερικό και εκτελεί τεράστια έργα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κίνα και η Τουρκία, είναι προφανές ότι η κρατική εταιρεία έχει διαμορφώσει μια αξιόπιστη φόρμουλα για την επιτυχή κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

Σε μια φιλική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Πούτιν θυμήθηκε τον κεντρικό ρόλο των σοβιετικών ειδικών στην κατασκευή του φράγματος του Ασουάν κατά μήκος του ποταμού Νείλου.

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους απάντησε αναφέροντας θερμά τον Πούτιν ως «αδελφό», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα λεπτό νεύμα προς τις προσπάθειες επανεκλογής του Πούτιν.

Παρά τις εντάσεις στην Ουκρανία, το επίτευγμα της Μόσχας να ξεκινήσει τον πυρηνικό σταθμό στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει την αξιέπαινη επιρροή της στην περιοχή. Ο Φατάχ αλ-Σίσι, ο αυταρχικός ηγέτης της Αιγύπτου, ο οποίος έχει διατηρήσει την ουδετερότητα στην κρίση της Ουκρανίας, μοιράζεται μια εγκάρδια σχέση με τον Πούτιν.

Καθώς οι σχέσεις με τις αντίπαλες χώρες συνεχίζουν να μειώνονται, η Μόσχα και το Κάιρο σημείωσαν απότομη αύξηση του εμπορίου τους, ο οποίος εκτιμάται ότι έφτασε τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αποκαλύπτει ο Πούτιν, η αξία έχει αυξηθεί κατά 20% μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2023.

Η Αίγυπτος προμηθεύεται όπλα από τις ΗΠΑ

Στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου, οι ΗΠΑ κατέχουν τη θέση του τρίτου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου του Καΐρου, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αίγυπτο.

Από το 2022, το διακρατικό εμπόριο ανέρχεται στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά τις διπλωματικές σχέσεις του Καΐρου, ευθυγραμμίζεται γενικά με τη στάση της Ουάσιγκτον, η οποία είναι σημαντικός χορηγός όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια.

Πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Αίγυπτος έλαβε βοήθεια 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι γερουσιαστές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους λόγω της υποτιθέμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή από το Κάιρο.

Η ακύρωση της παραγγελίας 20  Ρωσικών μαχητικών Su-35 από την Αίγυπτο

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το Κάιρο διατηρεί επίσης έναν κρίσιμο δεσμό με τη Μόσχα στον τομέα των εξαγωγών όπλων.

Για παράδειγμα, το 2019, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προμηθεύσει η Αίγυπτος 20 αεροσκάφη Su-35 από τη Μόσχα. Όμως, υπό την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, το Κάιρο αρνήθηκε αυτή τη συμφωνία.

Αυτό οδήγησε στην αγορά αυτών των ρωσικών αεροσκαφών από το Ιράν.

Ο θετικός ρόλος της Αιγύπτου στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Τον τελευταίο καιρό, η πολιτική επιρροή της Αιγύπτου έχει δει μια αξιοσημείωτη άνοδο λόγω του βασικού της ρόλου στην ένοπλη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε από το Ισραήλ, το οποίο μοιράζεται σύνορα με την Αίγυπτο. Το Κάιρο συμμετείχε ενεργά στις ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστηρίζοντας μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Ωστόσο, ο στόχος του Ισραήλ παραμένει να εξαλείψει τη Χαμάς από τη Γάζα και να αναλάβει τον έλεγχο του σημείου διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας και της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος απάντησε με μια αυστηρή προειδοποίηση ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις της.

H θέση της Ελλάδας

Αναφορικά με τις σχέσεις μας με τις Αίγυπτο η οποία έγινε πλήρες μέλος των BRICS, με την οποία έχουμε συμμαχικές-φιλικές  σχέσεις,  σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα και κριτήριο άλλο πλήν του Εθνικού μας συμφέροντος, το οποίο είναι υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης των ήδη πάρα πολύ καλών σχέσεων μας.

Επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι μελλοντικά  η υπογραφή οριοθέτησης της ΑΟΖ μας και ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, περιλαμβάνοντας το Καστελόριζο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, αφού  μέχρι στιγμής έχουμε προβεί σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με τη χώρα των Φαραώ, δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού. 

Σχετικά Άρθρα

Λευκωσία: Σε γκρεμό βάθους 80 μέτρων έπεσε Ελληνοκύπριος στρατιώτης – Επιχείρηση με ελικόπτερο για τον απεγκλωβισμό του

Freedompress

Ν.Μεντβέντεφ: «Ίσως χρειαστεί να φτάσουμε στο Κίεβο – Το καθεστώς εκεί πρέπει να πέσει»!

Freedompress

Γάζα: 36μελής οικογένεια αφανίστηκε από Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ γιόρταζε το ραμαζάνι

Freedompress

Στίβεν Χόκινγκ: Με την AI κίνδυνος για το τέλος της ανθρωπότητας

Freedompress

Υπόσχεση Τραμπ: «Aν επανεκλεγώ θα απελευθερώσω τους καταδικασμένους για την επίθεση στο Καπιτώλιο» – «Τα σύνορα θα κλείσουν»

Freedompress

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τους Ρεπουμπλικανούς να αντιταχθούν σε μια διακομματική συμφωνία στο Κογκρέσο για νέα βοήθεια στην Ουκρανία

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα