Κόσμος

Βρετανία: Ο Σούνακ θέλει να απαγορεύσει το τσιγάρο στους νέους

Βρετανία: Ο Σούνακ θέλει να απαγορεύσει το τσιγάρο στους νέους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πρότεινε σήμερα να απαγορευθεί η αγορά τσιγάρων στις νεότερες γενιές, μια κίνηση που θα μπορούσε να εισαγάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα αυστηρότερα αντικαπνιστικά πλαίσια

Οι προτάσεις –εάν νομοθετηθούν– θα καταστήσουν τη Βρετανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την πώληση τσιγάρων στις νεότερες ηλικίες. Αντίστοιχη κίνηση εξετάζει και η Δανία.

«Ποτέ δεν θα πωληθεί νομίμως τσιγάρο σε έναν νέο που είναι σήμερα 14 ετών», δήλωσε ο Σούνακ στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

Με βάση το αντικαπνιστικό του σχέδιο, ο Σούνακ δήλωσε ότι η νόμιμη ηλικία για κάπνισμα θα αυξάνεται κατά ένα έτος κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει ότι η νεότερη γενιά μπορεί να μεγαλώσει «χωρίς τσιγάρο» βελτιώνοντας την υγεία της χώρας.

Ο Σούνακ σχεδιάζει επίσης να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων για να περιοριστεί η διάθεση των ατμιστών σε παιδιά.

Τα προτεινόμενα μέτρα μοιάζουν με αυτά που εισήχθηκαν στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι, που έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη νόμιμη πώληση τσιγάρων σε νέους που γεννήθηκαν το 2009 και ύστερα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2027.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το κάπνισμα κοστίζει στις βρετανικές υπηρεσίες υγείας 17 δισεκ. λίρες τον χρόνο και οι θάνατοι λόγω καρκίνου μπορεί να μειωθούν κατά ένα τέταρτο εάν σταματήσουν να καπνίζουν ο πολίτες.

Η πολιτική θα είναι επιζήμια για τις μελλοντικές πωλήσεις εταιριών που θεωρούν τη Βρετανία βασική τους αγορά, όπως η Japan Tobacco και η Imperial Brands.

Σχετικά Άρθρα

Ιταλία, Στη βουλή ο Τ.Κόντε: Ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του – Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία

Freedompress

Βρετανία: Πληθωρισμός εσείς; Απεργίες εμείς!

Freedompress

Γαλλία: «Έτοιμοι να φθάσουμε μέχρι την αυτονομία για την Κορσική»

Freedompress

Ινδία: Παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Freedompress

Πτήση θρίλερ από Παρίσι για Αθήνα!

Freedompress

Βιβιέν ντε Μιράντα Νέτο: Αυτή είναι η κόρη του Αλβάρο που μεγάλωσε με την Α.Ωνάση (φώτο)

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα