Κόσμος

Βρετανία: Δεν θα διεξαχθούν φέτος νέες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία

Βρετανία: Δεν θα διεξαχθούν φέτος νέες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία

Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει χωρίς λειτουργική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο όταν το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ξεκίνησε το μποϊκοτάζ της περιφερειακής συνέλευσης διαμαρτυρόμενο για τις εμπορικές διευθετήσεις μετά το Brexit.

Την περασμένη εβδομάδα έληξε η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης διαμοιρασμού της εξουσίας, έπειτα από τις εκλογές του Μαΐου, και ο Βρετανός υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Κρις Χίτον-Χάρις δήλωσε πως είναι υποχρεωμένος βάσει της «τρέχουσας νομοθεσίας» να προκηρύξει νέες εκλογές μέσα σε 12 εβδομάδες.

Αφού τα κυριότερα βορειοϊρλανδικά κόμματα δήλωσαν πως δεν περιμένουν πως μια νέα ψηφοφορία μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο, ο Χίτον-Χάρις είπε πως άκουσε τις «ειλικρινές ανησυχίες» στην επαρχία για την επίπτωση και το κόστος διεξαγωγής εκλογών τώρα.

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνω μια δήλωση στο κοινοβούλιο όπου θα παρουσιάζω τα επόμενα βήματά μου», ανέφερε σε δήλωσή του.

Μετά τη συνάντησή του με τον Χίτον-Χάρις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, ήγειρε την προοπτική μιας αλλαγής από το Λονδίνο του νόμου προκειμένου να καθυστερήσουν περαιτέρω οι εκλογές.

Βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 η οποία έθεσε σε μεγάλο βαθμό τέλος σε τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας στην περιοχή, εθνικιστές και υποστηρικτές της παραμονής της επαρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν την εξουσία σε μια διακοινοτική κυβέρνηση.

Η συνέλευση δεν είχε καταφέρει να συγκροτηθεί για τρία χρόνια ανάμεσα στο 2017 και το 2020 σε ένα παρόμοιο αδιέξοδο.

Το Σιν Φέιν αντικατέστησε το DUP ως μεγαλύτερο κόμμα της επαρχίας για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου, μια συμβολική, σημαντική εξέλιξη για τον ιρλανδικό εθνικισμό.

Το DUP έχει πει πως δεν θα συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση μέχρι να καταργηθούν οι έλεγχοι που επιβλήθηκαν σε ορισμένα προϊόντα που φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία.

Πρόσφατα επαναλήφθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε επτά μήνες οι τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το τμήμα της συμφωνίας του Brexit που επέβαλε τους ελέγχους και ο Κόβενι είπε αυτή την εβδομάδα πως μια συμφωνία είναι πιθανή μέχρι τα τέλη του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Ηλιακό ποταμόπλοιο καθαρίζει τα νερά από τα πλαστικά μίας χρήσης

Freedompress

Ιταλία: Σε lockdown όλη η χώρα – Έξοδος μόνο για εργασία ή έκτακτη ανάγκη

Freedompress

Copa America: Φίλαθλοι έδωσαν πλαστά τεστ κορονοϊού για να δουν τον τελικό

Freedompress

Έκθεση-Σοκ: Βρέθηκαν αποδείξεις γενετικής μηχανικής στον κορωνοϊό – Κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο

Freedompress

Oruc Reis: Η Τουρκία «πνίγει» το Καστελόριζο – Το σχέδιο «αποκοπής» του από τα νησιά του Αιγαίου

Freedompress

DW: Θέμα χρόνου η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση – Τι θα κάνει ο Σολτς;

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα