Κόσμος

Βραζιλιάνος δικαστής εξέδωσε απόφαση με τη βοήθεια του ChatGPT!

Βραζιλιάνος δικαστής εξέδωσε απόφαση με τη βοήθεια του ChatGPT!

Μάλλον επιβλαβής ήταν η τεχνητή νοημοσύνη στην περίπτωση Βραζιλιάνου δικαστή, που εξέδωσε μια απόφαση με εσφαλμένες αναφορές και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την παροχή εξηγήσεων.

Ο δικαστής χρησιμοποίησε το ChatGPT για να εκδώσει απόφαση, η οποία τελικώς βρίθει λαθών, ενώ η περίπτωσή του θεωρείται η πρώτη του συγκεκριμένου είδους στη χώρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, δημόσιο όργανο που είναι αρμόδιο να επιβλέπει την καλή λειτουργία του δικαστικού συστήματος στη Βραζιλία, ζήτησε από τον δικαστή Τζέφερσον Ροντρίγκες να εξηγήσει πώς κατέληξε να εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο ομοσπονδιακός αυτός δικαστής της πολιτείας Άκρε, στη βόρεια Βραζιλία, χρησιμοποίησε για να στηρίξει την ετυμηγορία του ψευδή δεδικασμένα του Ανώτερου Δικαστηρίου, που είναι ένα από τα κορυφαία δικαστικά όργανα της Βραζιλίας.

«Ανεπαρκές το εικονικό εργαλείο, έφταιγε ο φόρτος εργασίας»

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP, ο δικαστής δήλωσε ότι εμπιστεύτηκε την επεξεργασία της ετυμηγορίας αυτής σε έναν «έμπιστο συνεργάτη», ο οποίος χρησιμοποίησε το εργαλείο ChatGPT.

Τα λάθη «έγιναν λόγω της χρήσης ενός εικονικού εργαλείου, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές», παραδέχθηκε ο δικαστής. Ο ίδιος απέδωσε αυτό το, όπως χαρακτήρισε, «απλό λάθος» στον «υπερβολικό φόρτο εργασίας» των Βραζιλιάνων δικαστών.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό του είδους», τόνισε το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, δίνοντας διορία 15 ημερών στον δικαστή για να δώσει πιο ενδελεχείς εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το όργανο αυτό, η προσφυγή στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ολοένα και συχνότερη στα βραζιλιάνικα δικαστήρια, όπου η τεχνολογία αυτή δεν πλαισιώνεται ακόμη από κάποιον νόμο.

Σχετικά Άρθρα

Μόσχα: Αύριο η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με τον Β.Πούτιν στο Σότσι

Freedompress

DW: Έρχονται οι πρώτες αγωγές για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Freedompress

Ευρώπη: «Μην ταξιδεύετε στην Κίνα» – Sos από ΕΕ

Freedompress

ΕΕ-Κορονοϊός: Νέες πιθανές παρενέργειες των εμβολίων mRNA

Freedompress

Ελον Μασκ για Σόρος: «Μισεί την ανθρωπότητα – Θέλει να διαβρώσει τον ιστό του ανθρώπινου πολιτισμού»

Freedompress

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας έκρινε παράνομη την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία κατά την ώρα του μαθήματος!

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα