Freedom Press
Τεχνολογία

“Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού”: Τι θα αλλάξει στη ζωή μας μέχρι το 2025

“Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού”: Τι θα αλλάξει στη ζωή μας μέχρι το 2025

Πάνω από 400 έργα και πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως και το σύνολο της ψηφιακής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στο Δημόσιο έως το 2025, περιλαμβάνει η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Δεκεμβρίου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η «Βίβλος», ετοιμάζεται εδώ και μήνες και περιλαμβάνει έναν κατάλογο έργων και παρεμβάσεων που οριοθετούν το σύνολο της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει εξαρχής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ στις ψηφιακές υπηρεσίες, μέσα στην τρέχουσα τετραετία.

Παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς

Στόχος της «Βίβλου» είναι να υπάρχει συνοχή στα έργα, καθώς και συντονισμός όλων των υπουργείων στις ψηφιακές δράσεις. Καταγράφοντας τις προτεραιότητες, περιλαμβάνει έργα οριζόντιου χαρακτήρα που θα αφορούν ολόκληρη τη λειτουργία του κράτους, αλλά και κάθετες παρεμβάσεις σε όλους τους βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, η Οικονομία και η Παιδεία.

Μεταξύ των μεγάλων έργων, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης που θα παρέχει πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας (όρους δόμησης, σχέδια πόλεων, δασικές εκτάσεις κλπ). Προβλέπονται ακόμη συστήματα παρακολούθησης των δαπανών και εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το λεγόμενο ERP του δημοσίου), καθώς και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το Δημόσιο.

Ψηφιοποίηση Δημοσίου

Πολλά έργα έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοσίου, για να είναι άμεσα προσβάσιμες και επεξεργάσιμες οι πληροφορίες τους, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε ντοσιέ, ντουλάπες και αποθήκες ή ακόμη και απλά σε ψηφιακή μη επεξεργάσιμη μορφή (PDF). Προβλέπονται τέτοια έργα από οργανισμούς όπως η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, στη «Βίβλο” περιλαμβάνονται και έργα ψηφιακής υποδομής όπως το κυβερνητικό ψηφιακό νέφος (G-Cloud) νέας γενιάς, η ψηφιακή διασύνδεση των δημόσιων οργανισμών, αλλά και το μητρώο διαλειτουργικότητας που θα εξασφαλίζει ότι τα διάφορα μητρώα του δημοσίου θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας, τη διαφύλαξη των τεχνολογικών υποδομών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ προβλέπονται δράσεις για την ανάπτυξη ψηφιακών δυνατοτήτων, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Στους επιμέρους τομείς χαρακτηριστικά έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο, είναι συστήματα για την ψηφιακή ίδρυση επιχειρήσεων όλων των μορφών και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ανάπτυξη), επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και λύσεις τηλεϊατρικής (Υγεία), συστήματα τηλεκπαίδευσης και online μητρώα (Παιδεία), ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και εθνική πύλη για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας (Δικαιοσύνη).

Οι βασικές αρχές

Κάποια από τα έργα της «Βίβλου» έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ ορισμένα βρίσκονται σε πιο προχωρημένα στάδια. Εξάλλου, στην πράξη η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού” έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται μέσω του gov.gr, το οποίο σχεδιάστηκε με βάσει τις αρχές που αυτή περιλαμβάνει.

Βασική αρχή, όπως τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το «μόνον άπαξ», βάσει της οποίας ο πολίτης αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία τους μια και μόνο φορά στο δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία. Ακόμα, επιβάλλονται κανόνες και για όλες τις νέες υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιάζονται από την αρχή ως ψηφιακές, προκειμένου: Να μην αποκλείεται κανείς απ’ αυτές, να μπορούν να είναι προσβάσιμες από υπολογιστές και «έξυπνες» συσκευές και να είναι προσβάσιμες και από το εξωτερικό.

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση των έργων θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου το 20% προορίζεται για ψηφιακές δράσεις. Ειδικά στα μεγαλύτερα έργα θα επιλεγεί και η μέθοδος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ακόμα, θα αξιοποιηθούν και οι «Συμφωνίες Πλαίσιο», μια μέθοδος που επιτρέπει την προεπιλογή εταιρειών που θα αναλαμβάνουν εκτελεστικές συμβάσεις σε υποτμήματα του έργου. Αυτή η μέθοδος αξιοποιήθηκε ήδη στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ενώ σχεδιάζεται και για το έργο διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου.

Πηγή: “Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού”: Τι θα αλλάξει στη ζωή μας μέχρι το 2025

Σχετικά Άρθρα

Έσκασε ο φορτιστής της και οι σπίθες την πέτυχαν στο μάτι

Freedompress

Google Maps: Προσοχή!! – Έρχεται η νέα του εφαρμογή – Θα μας δείχνει… που έχει «συνωστισμό» (φώτο)

Freedompress

Πώς να βρεις το κινητό σου όταν είναι αθόρυβο και το ψάχνεις

Freedompress

Dark web: Ψεύτικα εμβόλια για κορονοϊό από 80 ευρώ και πληρωμή με κρυπτονόμισμα

Freedompress

Κυβερνοπόλεμος σε εξέλιξη : Ρωσική κυβερνοεπίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο

Freedompress

Πατέλης: Σε μία εβδομάδα θα δημοπρατηθούν οι άδειες για το 5G

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα