Πολιτική

Τριμερής τηλεδιάσκεψη Δένδια με ομολόγους του Κύπρου και Ιορδανίας

Τριμερής τηλεδιάσκεψη Δένδια με ομολόγους του Κύπρου και Ιορδανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε την Τετάρτη σε τριμερή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη και της Ιορδανίας A. Safadi, που εστίασε στην εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών αλλά και στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία.

Διαβάστε τη δήλωση του Υπουργού:

«Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους μου της Κύπρου και της Ιορδανίας είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε σε βάθος τόσο το επίπεδο των μεταξύ μας σχέσεων όσο και να αναλύσουμε διεξοδικά την κατάσταση στην κοινή μας γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.

»Όσον αφορά την τριμερή συνεργασία μας, εστιάσαμε σε τρόπους εμβάθυνσής της, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα, προς όφελος και των τριών χωρών.

»Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώσαμε ότι η χώρα μας προτίθεται να παρουσιάσει μία πρόταση ενίσχυσης της συνεργασίας μας στον τομέα των μικρών, μεσαίων καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων.

»Επίσης συζητήσαμε για τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας των τριμερών σχημάτων συνεργασίας.

»Όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήσαμε αναλυτικά σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας η οποία, μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.

»Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων «Μνημονίων Κατανόησης» με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

»Περαιτέρω συζητήσαμε τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και για τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

»Επανέλαβα την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση “IRINI” για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ.

»Επίσης, εξετάσθηκε η κατάσταση στη Συρία, ενόψει και της διάσκεψης δωρητών της 30ης Ιουνίου, όπου επανέλαβα τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής λύσης, ενώ συζητήσαμε και για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Ιράκ.

»Τέλος εξετάσαμε το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, για τις οποίες εξέφρασα τη στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση και διεύρυνσή τους».

Πηγή: Τριμερής τηλεδιάσκεψη Δένδια με ομολόγους του Κύπρου και Ιορδανίας

Σχετικά Άρθρα

Προβληματική η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ για τις περιουσίες στη Χειμάρρα

Freedompress

Ελεύθεροι Ξανά – Φαίδων Βόβολης: Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου – Τομέας Παιδείας

newsroom

Αμανατίδης: Αλλαγή στάσης της ΝΔ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Freedompress

Φαίδων Βόβολης: Εμείς ορίζουμε τις ζωές μας..!

newsroom

Ντόρα Μπακογιάννη: «Θετικό το πρόσημο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας»

Freedompress

Λοβέρδος: Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα για την Τουρκία;

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα