Τεχνολογία

Το πρώτο σύστημα διαλόγου Τεχνητής Noημοσύνης με άνθρωπο

Το πρώτο σύστημα διαλόγου Τεχνητής Noημοσύνης με άνθρωπο

Η έρευνα στην IBM προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Από ότι φαίνεται δε η επένδυση σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αποδίδει καρπούς. Πέρα όμως από αυτήν την επένδυση, η εταιρεία τεχνολογίας κατάφερε να προστατεύσει την μεταφορά των εμβολίων αποτρέποντας τους χάκερ. Ένα πλήρως αυτόνομο, «έξυπνο» υπολογιστικό σύστημα, που μπορεί να εμπλακεί σε ζωντανό ανταγωνιστικό διάλογο τύπου «ντιμπέιτ» με ανθρώπους, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιρλανδία.

Μολονότι προς το παρόν οι άνθρωποι νικούν στα ντιμπέιτ μαζί του, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Project Debater, εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα κατανόησης και συμμετοχής. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νόαμ Σλόνιμ του ερευνητικού κέντρου τεχνητής νοημοσύνης της ΙΒΜ στη Χάιφα του Ισραήλ, ανέφεραν ότι ασφαλώς πρόκειται για σημαντική πρόοδο. Αλλά ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει σε σημείο να ξεπερνά τους ανθρώπους στον διάλογο.

Πως λειτουργεί

Η κατανόηση από τη μηχανή του περιεχομένου και του συναισθήματος μίας ανθρώπινης πρότασης γενικά έχει επιτευχθεί, αλλά σε άλλες πολύπλοκες ικανότητες του διαλόγου οι «έξυπνες» μηχανές ακόμη θέλουν βελτίωση. Η ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που να μπορούν να αναγνωρίζουν τα επιχειρήματα στη φυσική ανθρώπινη γλώσσα και στη συνέχεια να κάνουν κριτική αναπτύσσοντας δικά τους καλύτερα επιχειρήματα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κατανόηση των ανθρώπινων επιχειρημάτων από τις μηχανές είναι πολύ πιο δύσκολη από την κατανόηση απλών προτάσεων και ακόμη πιο δύσκολη είναι η ανάπτυξη κατάλληλων αντεπιχειρημάτων. Αυτήν τη στιγμή, περισσότερες από 50 ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου εργάζονται ακριβώς πάνω σε αυτό το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων ομάδες σε όλες τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού.

Το Project Debater

Το νέο αυτόνομο σύστημα Project Debater, που αποτελεί την κορύφωση των έως τώρα προσπαθειών, εκπαιδεύτηκε «διαβάζοντας» ένα αρχείο 400 εκατομμυρίων άρθρων εφημερίδων και σελίδων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ώστε να αποκτήσει ένα επίπεδο κατάλληλο για την ανάπτυξη επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων σε περίπου 100 θέματα συζήτησης.

Το φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο σύστημα έκανε πειραματικά «ντιμπέιτ» με διάφορους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ορισμένοι με μεγάλη εμπειρία στον ανταγωνιστικό διάλογο. Στη συνέχεια, μία επιτροπή κριτών κλήθηκε να κρίνει στα «τυφλά», καθώς της δόθηκαν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των διαλόγων, χωρίς οι κριτές να γνωρίζουν εάν μιλούσε άνθρωπος ή μηχανή.

Το Project Debater βαθμολογήθηκε πολύ καλά στο άνοιγμα της συζήτησης (μία αρχική ομιλία διάρκειας τεσσάρων λεπτών), αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ότι έχασε όλες τις μάχες των επιχειρημάτων. Πάντως, οι κριτές θεώρησαν ότι στα δύο τρίτα των θεμάτων που επιχειρηματολόγησε, το Project Debater είχε πολύ αξιοπρεπή απόδοση.

Πηγή: Το πρώτο σύστημα διαλόγου Τεχνητής Noημοσύνης με άνθρωπο

Σχετικά Άρθρα

Facebook: Το Meta έχασε το ήμισυ της αξίας του το τελευταίο εξάμηνο

Freedompress

Πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων στα κινητά το 2020

Freedompress

Power bank και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Freedompress

Νέα απάτη με mail: Απειλούν ότι χάκαραν τον υπολογιστή σας και θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές στιγμές

Freedompress

Η Ρωσία μπλόκαρε την πρόσβαση στην ειδησεογραφική πλατφόρμα Google News

Freedompress

Η κίνηση για να μην μπει κάποιος στο προφίλ σου στο Facebook

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα