Υγεία

Το κοινό κρυολόγημα θωρακίζει τα παιδιά απέναντι στον κορονοϊό

Το κοινό κρυολόγημα θωρακίζει τα παιδιά απέναντι στον κορονοϊό

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γιατροί και ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, αρρώσταιναν λιγότερο σε σχέση με τους ενήλικες. Και αυτό, εκτιμούν ότι οφείλεται σε προηγούμενο επίπεδο ανοσίας που είχαν από τα κοινά κρυολογήματα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και τα Πανεπιστήμια της Βέρνης στην Ελβετία, του Όσλο στη Νορβηγία και του Λίνκοπινγκ στη Σουηδία μελέτησαν δείγματα αίματος από παιδιά που ελήφθησαν πριν από την πανδημία και εντόπισαν Τ κύτταρα μνήμης που αντιδρούν σε κύτταρα μολυσμένα με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον κορονοϊό.

Η μελέτη βασίστηκε σε 48 δείγματα αίματος από παιδιά δύο και έξι ετών και 94 δείγματα από ενήλικες 26-83 ετών. Επίσης, αναλύθηκαν δείγματα αίματος από 58 άτομα που είχαν αναρρώσει πρόσφατα από κορονοϊό και είχαν Τ-κύτταρα μνήμης, που δημιουργούνται από τα κοινά κρυολογήματα.

Μια πιθανή εξήγηση για την ανοσία αυτή στα παιδιά είναι ότι είχαν νοσήσει από κρυολογήματα που προκλήθηκαν από έναν από τους τέσσερις κορονοϊούς, οι οποίοι προκαλούν εποχιακά συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Αυτό θα μπορούσε να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση με Τ κύτταρα, ικανά να αντιδρούν επίσης σε κύτταρα μολυσμένα με SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, επιπλέον, ότι η ανταπόκριση των Τ κυττάρων μνήμης στους κορονοϊούς αναπτύσσεται ήδη από την ηλικία των δύο ετών. «Οι αντιδράσεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες νωρίς στη ζωή και γίνονται πολύ πιο αδύναμες καθώς μεγαλώνουμε», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ανίκα Κάρλσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. «Τα ευρήματά μας δείχνουν πώς η απόκριση των Τ κυττάρων αναπτύσσεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να καθοδηγήσει τη μελλοντική παρακολούθηση και ανάπτυξη εμβολίων», προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα

Θεμιστοκλέους: Πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών και τις εγκύους

Freedompress

Μελισσόχορτο – το βότανο που ηρεμεί

Freedompress

ΕΜΑ: Περισσότερο μολυσματική η Όμικρον-Στο 1/3 ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με τη Δέλτα

Freedompress

Λίπος στην καρδιά και διατροφικές συνήθειες: Πως μας επηρεάζουν και τι να αποφεύγουμε

Freedompress

Κ.Φαρσαλινός: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις “το καλύτερο εμβόλιο είναι το ταχύτερο εμβόλιο” – Έγιναν από άσχετους»

Freedompress

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα συμπτώματα

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα