Κύπρος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλευρό της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλευρό της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανέφερε πως η Κύπρος συνεχίζει να βασίζεται στην ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις προσπάθειες για επανένωση της χώρας και τον τερματισμό του απαράδεκτου status quo.

Τόνισε πως «για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και οι οποίες έχουν καταδικαστεί έντονα από την ΕΕ, είτε στο έδαφος είτε στη θάλασσα».

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

«Μπορεί να υπάρξει μόνο μια Κύπρος, ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα κράτος όπου όλοι οι κάτοικοι θα είναι πολίτες της ΕΕ», τόνισε, ενώ εξήρε και τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια εργαλειοθήκη για ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των κρατών μελών απέναντι σε αυτή την υβριδική απειλή, ενώ όσον αφορά στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενεργειακή ανεξαρτησία, τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο και η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει με τον δικό της τρόπο.

Και οι δύο εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τη βρετανική βασιλική οικογένεια και τον βρετανικό λαό για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σχετικά Άρθρα

Διπλωματικός πυρετός ενόψει της πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό

Freedompress

Αναστάτωση σε σχολείο στη Λεμεσό – Εκκενώθηκαν τάξεις

Freedompress

Κορονοϊός στην Κύπρο: Κατάργηση SafePass σε χώρους εργασίας και λιανικό εμπόριο

Freedompress

Κύπρος: Πλήρωσε 411.000 ευρώ για να σκοτώσουν… τερμίτες στο σπίτι της!

Freedompress

Κύπρος: Σχεδιάζει να ακυρώσει την απόφαση της ΕΕ για την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων

Freedompress

Κύπρος: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για σκάνδαλο πλαστογραφίας

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα