Freedom Press
Πολιτισμός

Τι συμβαίνει; Γιατί ακόμη αγνοούμε σε ποιους ανήκουν οι 5 σκελετοί που βρέθηκαν στην Αμφίπολη;

Τι συμβαίνει; Γιατί ακόμη αγνοούμε σε ποιους ανήκουν οι 5 σκελετοί που βρέθηκαν στην Αμφίπολη;

Τι απέγιναν τα οστά που είχαν βρεθεί στο ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη;

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει σε ποιους ανήκαν αυτά τα οστά;

Γιατί εδώ και 7 χρόνια κάποιοι τηρούν “σιγή ιχθύος”;

Από τις 13 01 2015 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, ύψους 236.697 ευρώ για την ανάλυση 300 σκελετών της Αμφίπολης. Από τότε αγνοείται το θέμα…

Η έρευνα είχε ανατεθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε ποτέ, παρότι ήταν διασφαλισμένα τα χρήματα!

Οι αρχαιολόγοι, στον τύμβο Καστά βρήκαν πέντε σκελετούς. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της μακροσκοπικής μελέτης του οστεϊκού υλικού από το ταφικό μνημείο, την οποία έχει αναλάβει η διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου, προέκυψε ότι ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση.

Οι νεκροί των ενταφιασμών είναι μία γυναίκα άνω των 60 ετών, δύο άνδρες μέσης ηλικίας και ένα νεογέννητο άτομο.

Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο.

Δεν βρέθηκαν δόντια, εκτός από μία τερηδονισμένη ρίζα δεξιού δεύτερου προγόμφιου, η οποία βρισκόταν μέσα στη κάτω γνάθο και εμφανίζει προχωρημένο ακρορριζικό απόστημα.

Από τα 550 οστά, που καταμετρήθηκαν, τα 157, τα οποία προέκυψαν κατόπιν προσεκτικής ανάταξης από διαφορετικά θραύσματα διάσπαρτων οστών, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα.

Στόχος του προγράμματος, που για κάποιον περίεργο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε, ήταν η παρουσίαση αλλά και η σε βάθος διερεύνηση των βιολογικών παραμέτρων που μπορούν να παρατηρηθούν στα σκελετικά και οδοντικά κατάλοιπα σε σχέση με τα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως αυτά αντανακλώνται στο τελετουργικό της ταφής.

Η επιστημονική έρευνα θα τεκμηριωνόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από μια συνδυαστική εφαρμογή καινοτόμων αναλυτικών μεθόδων σε ένα ευρύ δείγμα πληθυσμού των ιστορικών χρόνων και τα αποτελέσματα της έρευνας θα προσέθεταν πολλά και χρήσιμα στοιχεία στους σκελετούς του τάφου της Αμφίπολης αλλά θα βοηθούσαν και τους αρχαιολόγους να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τις ταφές.

 Ένα ύποπτο μυστήριο ζητά απαντήσεις… 

ΠΗΓΗ: Amfipolinews.blogspot.com

Πηγή: Τι συμβαίνει; Γιατί ακόμη αγνοούμε σε ποιους ανήκουν οι 5 σκελετοί που βρέθηκαν στην Αμφίπολη;

Σχετικά Άρθρα

Ακριβής μικρογραφία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, ο Τύμβος Καστά της Αμφίπολης!

Freedompress

Νεμρούτ Νταγκ: Οι άγρυπνοι φύλακες του χαμένου Ελληνισμού!

Freedompress

Η ιστορία του Μαραθώνιου δρόμου – Πότε έγινε ο πρώτος αγώνας Μαραθωνίου

Freedompress

Βίβλος αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων κατασχέθηκε στο Gaziantep

Freedompress

Οι καταστροφές των αρχαίων ελληνικών μνημείων από τους Χριστιανούς

Freedompress

Αυτό ήταν το… τεστ εγκυμοσύνης των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα