Ελλάδα

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; – Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; – Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Για το Πάσχα στο χωριό οι ειδικοί εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για το εάν θα είναι κατάλληλα τα στοιχεία για να ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι εντός των πλάνων της, ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε χθεσινή της συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή δεν έχει συζητήσει, ακόμη, ζήτημα του να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα.

Στην κυβέρνηση προσδοκούν να επικρατήσει ένα καλό σενάριο αποσυμπίεσης των πανδημικών δεικτών μετά τις 20 Απριλίου.

Ταυτόχρονα, η αγωνία της εστιάζει και σε άλλα ζητήματα, στα οποία δεν θέλει να δει αναποδιές ή κωλυσιεργία: στη διαχείριση των ατομικών διαγνωστικών τεστ (self tests), στους ρυθμούς της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» και στους αυστηρούς ελέγχους.

Σχέδιο δράσης

Αυτό που επιδιώκεται είναι η έγκαιρη προετοιμασία ενός… σχεδίου δράσης με προϋποθέσεις και κανόνες, προκειμένου να τεθεί υπόψη των ειδικών. Και η προδιάθεση είναι οι πολιτικές αποφάσεις να μην πάνε κόντρα στην τελική εισήγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δεν προκύψουν δραματικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, η κυβέρνηση προκρίνει το Πάσχα στο χωριό, άρα την απελευθέρωση των υπερτοπικών ταξιδιών.

Για την ακρίβεια, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι πολίτες, εξουθενωμένοι από τους περιορισμούς, δύσκολα κρατιούνται «μέσα» και θα επιδιώξουν συναντήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι είναι προτιμότερο να δοθεί συντεταγμένη διέξοδος αποσυμπίεσης. Μία από τις κυρίαρχες σκέψεις δείχνει, όμως, ότι η άρση της απαγόρευσης για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις δεν θα αφορά τις εξαιρετικά φορτισμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Οι εξαιρέσεις αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει επιπλέον να δει πολλαπλές μετακινήσεις για κάθε πολίτη αλλά τη μετάβασή του από τον τόπο κατοικίας σε συγκεκριμένη πόλη – χωριό.

Με διάθεση διαλόγου με την Εκκλησία, αλλά και χωρίς να αποκλείει επιμέρους «συγκρούσεις», η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο «ανοιχτοί ναοί» αλλά με κανόνες.

Το επικρατέστερο είναι να υιοθετηθεί μοντέλο «αγοράς», δηλαδή να τεθούν περιορισμοί στην παρουσία πιστών ανά τετραγωνικά και με ανώτατο αριθμητικό πλαφόν.

Μια συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έχει ήδη γίνει και καθ’ οδόν προς τη Μεγάλη Εβδομάδα ο δίαυλος θα «ζεσταθεί».

Αλλος άξονας στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης αφορά την πλήρη αξιοποίηση των self tests. Με απλά λόγια, υπάρχει το σενάριο οι πολίτες να ταξιδέψουν στο μοντέλο που τα λυκειόπαιδα θα προσέρχονται στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξού και γίνεται αγώνας για την ομαλοποίηση το συντομότερο της τροφοδοσίας της αγοράς με τα γρήγορα τεστ και για το άνοιγμα της διαδικασίας – πλατφόρμας για όλους πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η τακτική της κυβέρνησης είναι να φρενάρει κάθε άλλο άνοιγμα δραστηριότητας. Ολα δείχνουν ότι δεν θα προκριθεί αίτημα προς την Επιτροπή για επανεκκίνηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων (γυμνάσια, δημοτικά) ούτε για επαναλειτουργία της εστίασης που, εκτός απροόπτου, μετατίθενται χρονικά για μετά το Πάσχα.

Ακόμα και με «κλειστή» διασκέδαση, πάντως, η ανησυχία της κυβέρνησης δεν εξαλείφεται αφού υπάρχει το θέμα της λειτουργίας ξενοδοχείων εκείνες τις ημέρες.

Πηγή: Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; – Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Σχετικά Άρθρα

Αχαΐα: Άντρας χαράκωσε με μαχαίρι το πρόσωπο της γυναίκας του στο Αίγιο

Freedompress

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 50χρονος βίαζε επί έξι χρόνια την ανήλικη ανιψιά του

Freedompress

Ξάνθη: Αγωγή γονέων σε διευθύντρια γιατί «αγνόησε βασανιστήρια στην κόρη τους»

Freedompress

Δεν έχουν τέλος: Τέσσερις νέες καταγγελίες κατά του Στάθη Παναγιωτόπουλου

Freedompress

Πάτρα: Ψάχνουν τα μυστικά και τις επαφές της Ρούλας στο τάμπλετ της Τζωρτζίνας

Freedompress

Νέα πυρκαγιά στην Ωλένη Ηλείας: Ενισχύονται οι δυνάμεις – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα