Κόσμος

Τελεσίγραφο Σίσι σε Ερντογάν: »Να φύγουν Τούρκοι & μισθοφόροι από την Λιβύη»

Τελεσίγραφο Σίσι σε Ερντογάν: »Να φύγουν Τούρκοι & μισθοφόροι από την Λιβύη»

Πριν λίγο ο Αιγύπτιος πρόεδρος έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα, καθώς ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίεες, να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι και να ξεκινήσει κατάπαυση του πυρός από την Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Μάλιστα σύμφωνα με το pentapostagma.gr συζήτησαν και για την επόμενη ημέρα στην Λιβύη. Σίσι, Χαφτάρ, Σάλεχ συμφώνησαν σε όλα και αναμένουμε την απάντηση της Τρίπολης και των Τούρκων.

Εάν τελικά η Άγκυρα δώσει αρνητική απάντηση, τότε η Αίγυπτος δεν θα αποκλείσει και την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Eν τω μεταξύ πριν από λίγο, ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Κανούνου, εκπρόσωπος των δυνάμεων της υποστηριζόμενης στρατιωτικά από την Τουρκία Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, 6/6/2020, ότι επόμενος στόχος είναι οι θέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) γύρω από το στρατηγικό λιμάνι της Σύρτης.

Ο Κανούνου επιβεβαίωσε ακόμη σε δήλωσή του σήμερα το πρωί πως «η αεροπορία του GNA πραγματοποίησε πέντε επιδρομές νότια της Σύρτης με στόχο στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων των τρομοκρατών και μισθοφόρων του Χάφταρ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Άχμεντ Αλ-Μισμάρι, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι ασκείται μεγάλη διεθνής πίεση στον στρατό του Χάφταρ, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει διεθνή αιτήματα για υποχώρηση 60 χλμ. από στα σύνορα της Τρίπολης.

Ανέφερε ακόμη πως οι δυνάμεις του LNA βομβαρδίστηκαν ενώ υποχωρούσαν, περιγράφοντας τους Τούρκους ως «εισβολείς που δεν συμμορφώθηκαν σε καμία υποχρέωση» κατά την απόσυρση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Σύρτη στις 7 Ιανουαρίου.

Η κατάληψη της Σύρτης αποτελούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν μέχρι τότε από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: Τελεσίγραφο Σίσι σε Ερντογάν: »Να φύγουν Τούρκοι & μισθοφόροι από την Λιβύη»

Σχετικά Άρθρα

Προκαλούν οι Τούρκοι: Ο χάρτης τεμαχισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Freedompress

Ισπανία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 6 Ιουνίου

Freedompress

Πατριάρχης Σερβών Ειρηναίος για Αγιά Σοφιά: Ιστορική αδικία η μετατροπή σε τζαμί

Freedompress

Το Fox News παρουσιάζει μελέτες που δείχνουν ότι οι μάσκες είναι απόλυτα άχρηστες!! (VIDEO)

Freedompress

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου έδωσε 1 εκατ. δολάρια για πορτρέτο του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή

Freedompress

Οι Τούρκοι κυκλώνουν την Κύπρο/Α.Μεσόγειο με σταθμούς ακτοφυλακής – Προκαλούν ευθέως ελέγχοντας τα πάντα

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα