Κόσμος

Τα ρωσικά διαμάντια στο στόχαστρο G7 και ΕΕ

Τα ρωσικά διαμάντια στο στόχαστρο G7 και ΕΕ

Αναμένονται ανακοινώσεις ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας

Τρόπους ανίχνευσης και εντοπισμού των ρωσικών διαμαντιών που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά μελετούν η Ομάδα των Επτά (G7) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι προηγούμενες προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους ρωσικούς πολύτιμους λίθους συνάντησαν αντίσταση από χώρες εισαγωγείς όπως το Βέλγιο που υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια θα ήταν μάταιη επειδή οι συναλλαγές απλώς θα μετατοπιστούν αλλού χωρίς μηχανισμό εντοπισμού πολύτιμων λίθων.

Το πιστοποιητικό Kimberley

Η προέλευση ενός διαμαντιού είναι ξεκάθαρη στην αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό στο πλαίσιο της διαδικασίας Kimberley.

H Διαδικασία Κίμπερλι (KP), είναι μια σύμπραξη της διεθνούς κοινότητας που δημιουργήθηκε το 2003 με στόχο να μπαίνει μπλόκο στην δρομολόγηση «ματωμένων» διαμαντιών στην νόμιμη διεθνή αγορά του κλάδου. Στην πρωτοβουλία, που λειτουργεί σαν εποπτικός οργανισμός διαφάνειας και πιστοποίησης, εντάσσονται 54 φορείς, μέλη του κλάδου και κοινωνικές οργανώσεις από 82 χώρες.

Η ρωσική παραγωγή διαμαντιών ξεπερνά τα 39 εκατ. καράτια ετησίως, ποσότητα που αναλογεί περίπου στο 30% της ροής διαμαντιών στην διεθνή αγορά. Σε αξία δε, η ρωσική αγορά διαμαντιών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά την Μποτσουάνα.

Οι κομμένες και γυαλισμένες πέτρες συχνά αναμιγνύονται σε εμπορικούς οίκους και το αρχικό πιστοποιητικό αντικαθίσταται με τεκμηρίωση «μικτής προέλευσης», καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να παρακολουθεί κανείς πού πωλούνται τελικά τα ρωσικά διαμάντια.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό γίγαντα εξόρυξης, Alrosa PJSC, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ακατέργαστα διαμάντια. Όμως τα μέτρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο καθώς μεγάλο μέρος των εμπορικών ροών διέρχεται από άλλες αγορές όπως η Ινδία.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις της G-7 και της ΕΕ είπαν ότι δεν είναι εύκολη η εξεύρεση λύσης, επειδή ο εντοπισμός διαμαντιών σε μια παγκόσμια αγορά είναι εξαιρετικά περίπλοκος.

Ωστόσο, δύο από τις πηγές υπογράμμισαν ότι η G-7 θα μπορούσε να εκδώσει μια δήλωση σχετικά με το θέμα ήδη από την επόμενη εβδομάδα ως μέρος της προσπάθειας να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία καθώς ο πόλεμος της στην Ουκρανία πλησιάζει στο ορόσημο του ενός έτους.

Σχετικά Άρθρα

Έρχονται αλλαγές στο Instagram: Θα ξοδεύεις… περισσότερο χρόνο

Freedompress

«Μόνη λύση η μαζική αυτοκτονία ηλικιωμένων»: Οργή για τις δηλώσεις καθηγητή του Γέιλ

Freedompress

Δυσφορία στην Γερμανία λόγω κλειστών εκκλησιών και σκληρού lockdown το Πάσχα

Freedompress

Αλβανία: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής για βουλευτικές εκλογές

Freedompress

Aυστρία: Αυστηροποιούνται τα μέτρα ενόψει αύξησης κρουσμάτων – Τι αποφασίστηκε

Freedompress

Προκαλεί ο Ζελένκσι – Ζητά από τους δυτικούς να βομβαρδίσουν το Κρεμλίνο!

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα