Κύπρος

Tα εβραϊκά λόμπι πήραν αποφάσεις – ”Στηρίζουμε Ελλάδα-Κύπρο”

Tα εβραϊκά λόμπι πήραν αποφάσεις – ”Στηρίζουμε Ελλάδα-Κύπρο”

Το Eβραϊκό λόμπι στηρίζει τον άξονα Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, ενώ τα σχέδια του αγωγού East Med και του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ, έχουν την ισχυρότατη στήριξη του, προμηνύοντας άσχημες εξελίξεις για την Άγκυρα.

Η στρατηγική πίσω από τα σχέδια που αφορούν το μεγαλύτερο μακρύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο και τον επίσης μεγαλύτερο αγωγό, απασχολούν μεγάλους επενδυτές σε ΗΠΑ, Αυστραλία κά, οι οποίοι έχουν ήδη μεγαλόπνοα σχέδια για τα έργα αυτά, παρά τις δηλώσεις Ερντογάν.   

Υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Μαρτίου 2021, οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου υπέγραψαν την  αρχική συμφωνία για την κατασκευή καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 1500 χλμ., που θα είναι το μεγαλύτερο βαθύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο.

Εκτιμάται ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως μέρος της προώθησης για του προγράμματος για την καθαρή ενέργεια.

Το σχέδιο διασύνδεσης Euro-Asia ισχύος 2.000 μεγαβάτ θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο για πρώτη φορά.

Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024, ενώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2025.

“Το έργο όπως έχει σχεδιαστεί θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αντλήσει ενέργεια από το δίκτυο της Ευρώπης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συνεπώς, να βασίζεται περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, επιτρέποντάς του να επιτύχει τους στόχους του για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030”, τονίζουν Ισραηλινοί ειδικοί.

Η αναπτυσσόμενη εταιρική σχέση ενέργειας και ασφάλειας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία έχει αναπτυχθεί ποιοτικά από το 2017, θα ενισχύσει περαιτέρω τη σημασία του Ισραήλ για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα με το Μεσογειακό Φόρουμ για το Αέριο (EMGF), το αποτέλεσμα μαζικών ανακαλύψεων φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου κατά την τελευταία δεκαετία, έχει μεταβάλει τα πάντα.

Ο αγωγός EastMed θα επιτρέπει στο Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να συνδέει την Κύπρο με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το AIJAC, υπάρχει μια σειρά ενεργειακών και αμυντικών συνεργασιών που ενώνονται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και προσελκύουν ένα ευρύτερο φάσμα δυνάμεων.

Αυτό επιταχύνθηκε από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ το 2020, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία προσχώρησαν στο φόρουμ ως παρατηρητές, καθώς και της παρουσίας των ΗΠΑ, Γαλλία και Σαουδική Αραβία σε αυτόν τον μεσογειακό αγωγό.

Η διεύρυνση και η εμβάθυνση αυτού του δικτύου συμμαχιών και συνεργασιών απειλείται από την Τουρκία, η οποία επέλεξε να στοχοποιήσει τα βασικά συμφέροντα σχεδόν κάθε χώρας στην περιοχή.

Η αντίδραση της Τουρκίας στη διασύνδεση του ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ ήταν να απαιτήσει από τις τρεις χώρες να ζητήσουν την άδεια της Άγκυρας, (κάτι που φυσικά δεν έχει νομική ισχύ).

Το γεγονός ότι η Κύπρος, μέχρι στιγμής το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν είναι συνδεδεμένο με το ενεργειακό δίκτυο της Ευρώπης, (θα μπορούσε να ενσωματωθεί πλήρως έως το 2025 με την Ευρώπη με το καλώδιο αυτό), αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία έχει κατοχικές δυνάμεις στο διχοτομημένο νησί από το 1974, ενώ στην συνέχεια (1983) ίδρυσε στρατιωτική αποικία μαριονετών.

Με το πρόσχημα δήθεν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η Τουρκία σαμποτάρει κάθε προσπάθεια στην οποία συμμετέχει η Κύπρος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα ως μοχλό για να υπονομεύσει τη σχέση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, παρ ‘όλα αυτά.

Κατά ειρωνικό τρόπο, στη μονομερή επιδίωξή της να γίνει ενεργειακός κόμβος, η Τουρκία έχει απομονωθεί και περιοριστεί, ενώ οι ανταγωνιστές της σταδιακά γίνονται όλο και πιο ζωτικής σημασίας για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αναφέρει η αυστραλιανή ένωση Ισραηλινών.

Πηγή: Tα εβραϊκά λόμπι πήραν αποφάσεις – ”Στηρίζουμε Ελλάδα-Κύπρο”

Σχετικά Άρθρα

Μεταναστευτικό: ΕΕ και Κύπρος υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας

Freedompress

Ι. Κασουλίδης: Έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αποκατάστασης των σχέσεων καλής γειτονίας

Freedompress

Κύπρος: Δύο πτήσεις από και προς Αθήνα ακυρώνονται την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Freedompress

Πρόκληση Τατάρ στην Αμμόχωστο: Εγκαινίασε μαυσωλείο και είπε όχι στα ΜΟΕ

Freedompress

Γενεύη για το Κυπριακό: Το χάσμα μεταξύ των θέσεων με Τατάρ

Freedompress

Κορονοϊός: Τέσσερις νεκροί και 493 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα