Ελλάδα

Συναγερμός! Η Τουρκία κόβει στα δύο το Αιγαίο βάζοντας «φωτιά» με ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης

Συναγερμός! Η Τουρκία κόβει στα δύο το Αιγαίο βάζοντας «φωτιά» με ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης

Η Άγκυρα με αντιNAVTEX προσπαθεί να εμποδίσει τον EastMed

Στα άκρα ωθεί και πάλι τις καταστάσεις στο Αιγαίο η Τουρκία με δύο κινήσεις που αμφισβητούν τόσο την ελληνική δικαιοδοσία στο Αρχιπέλαγος όσο και τις προσπάθειες Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την κατασκευή του East Med!

Με την εξόχως παράνομη NAVTEX 0820/21 δεσμεύει χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία δύο περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις 7,8,13 και 14 Οκτωβρίου! Οι περιοχές αυτές είναι ανάμεσα σε Χίο, Ψαρά, Σκύρο, Αη Στράτη και Λέσβο με προφανή στόχο να κόψει στα δύο το Αιγαίο από βορρά προς νότο!

Το δυτικότερο δε άκρο της δυτικής περιοχής περνά ακόμα δυτικότερα και από τον 25ο μεσημβρινό όπου θεωρητικά είναι τα όρια των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό αλλά σημειώνεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και δείχνει ξεκάθαρα πως πέρα από ένα «ανήσυχο καλοκαίρι» δεν θα είναι ήσυχο ούτε και το φθινόπωρο!

Παράλληλα η Τουρκία προχώρησε και σε μια ακόμα κίνηση που δημιουργεί προβλήματα στις εργασίες για τον East Med. Ενώ η Ελλάδα εξέδωσε την NAVTEX ΗΑ96 για την δέσμευση περιοχής στο στενό της Κάσου ώστε να κινηθεί μέσα σε αυτή το σκάφος γαλλικών συμφερόντων NAUTICAL GEO που έχουν μισθώσει Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος για μετρήσεις στο βυθό σχετικά με τον αγωγό, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση της παράνομης και αστείας NAVTEX 0821/21 στην οποία αναφέρει το φαιδρό πως μέρος της περιοχής που έχει δεσμευτεί με την ελληνική οδηγία προς ναυτιλομένους πέφτει μέσα σε τουρκική (!) υφαλοκρηπίδα που ανακηρύχθηκε με σχετική διακήρυξη στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020!

Η Άγκυρα μάλιστα ζητά οι οποιεσδήποτε ερευνητικές ενέργειες στην περιοχή αυτή να συντονιστούν και να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές Αρχές!

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης η Αθήνα δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση αντιNAVTEX για καμιά από τις δύο παράνομες οδηγίες προς ναυτιλομένους…

Παράλληλα αξίζει να ειπωθεί πως το ερευνητικό YUNUS έχει βγει απέναντι από τη Ρόδο και εκτός απροόπτου μέσα στην Παρασκευή θα φτάσει στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με εξίσου παράνομη NAVTEX η Τουρκία για έρευνες γύρω από το Καστελόριζο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ευτυχώς όλες οι πληροφορίες καταδεικνύουν πως το συγκεκριμένο σκάφος μπορεί να διενεργήσει έρευνες μόνο επί της στήλης του ύδατος και έτσι δεν θα αγγίξει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Πηγή: Συναγερμός! Η Τουρκία κόβει στα δύο το Αιγαίο βάζοντας «φωτιά» με ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης

Σχετικά Άρθρα

Ένοπλη ληστεία σε φαρμακείο στη Λάρισα: Ο δράστης φορούσε χειρουργική μάσκα και γάντια μιας χρήσης

Freedompress

Ο κορονοϊός “απειλεί” τις φυλακές Τρικάλων – Θετικοί 20 κρατούμενοι

Freedompress

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις θέσεις προέδρων ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Freedompress

Γεωργιάδης: Επαναλειτουργία πρακτορείων ΠΡΟΠΟ με κατάλογο πελατών

Freedompress

Τόλης Βοσκόπουλος: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον πρίγκιπα του τραγουδιού στο Α’ Νεκροταφείο

Freedompress

Αισχρός ο Πακιστανός για την κακοποίηση της 83χρονης: “Η ηλικιωμένη με κάλεσε για να συνευρεθούμε ερωτικά”

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα