Ελλάδα

Self test: Στα φαρμακεία από Τετάρτη

Self test: Στα φαρμακεία από Τετάρτη

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη το Σάββατο τα πρώτα self test και από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η διανομή τους στα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Μάλιστα από αύριο Τετάρτη πρόκειται να ξεκινήσει σταδιακά η διάθεσή τους προς τους πολίτες που έχουν προτεραιότητα.

Με βάση τον προγραμματισμό, η προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία.

Οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία των αστικών κέντρων από Τετάρτη – Πέμπτη και στην περιφέρεια από Παρασκευή.

«Υπάρχει τεράστια ποσότητα self tests αυτή τη στιγμή , που υπερκαλύπτει τη ζήτηση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνει ακάλυπτος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία που έχει προτεραιοποιηθεί», από την πολιτεία

(σσ : μαθητές λυκείου, εκπαιδευτικοί), δηλώνει κατηγορηματικά στο ΘΕΜΑ Radio ο Στέλιος Λιναρδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διάθεση των self tests στις φαρμακαποθήκες.

«Σας διαβεβαιώνω βάσει όλων των στοιχείων ότι θα πλεονάζει η διαθέσιμη ποσότητα self tests μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα», τονίζει, διαμηνύοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

protothema · 2021.04.06 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΡΔΑΚΗΣ

Mε 1.000.000 self tests έχουν εφοδιαστεί οι αποθήκες της εταιρείας από το Σάββατο και όπως εξηγεί: «Τα πρώτα 500.000 self tests βρίσκονται ήδη στις φαρμακαποθήκες και κάποια εξ αυτών στα ράφια ορισμένων φαρμακείων,

ενώ για τα υπόλοιπα 500.000 από την πρώτη παρτίδα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση (στις φαρμακαποθήκες) σήμερα και αύριο το αργότερο», διευκρινίζει ο κ. Λιναρδάκης.

Το μεσημέρι σήμερα, μετά τις 12, ξεκίνησε και η παραλαβή της δεύτερης παρτίδας, άλλο 1.000.000 τεμάχια στο σύνολο: “ήδη παραλάβαμε τις 300.000 τεμάχια και οι 100.000 βρίσκονται στις φαρμακαποθήκες».

Σύνολο 2 εκατομμύρια τεμάχια, σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας μεταφορών, ο οποίος επισημαίνει ότι «άλλα 2 εκατομμύρια τεμάχια αναμένεται να παραλειφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας

και θα διοχετευθούν μέσω των φαρμακαποθηκών από τη Δευτέρα», ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4 εκατομμυρίων self tests, με ανοιχτό τον σχεδιασμό για την επόμενη φάση.

Όπως εξηγεί η διαδικασία χρήσης θα είναι «πάρα πάρα πολύ εύκολη» και μια πολύ ασφαλής διαδικασία που θα προασπίσει τη δημόσια υγεία.

Πώς θα γίνει η διαδικασία της παραλαβής των self test

Από αύριο Τετάρτη, μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.

Η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό. Υποχρεωτικό είναι, ανά εβδομάδα, το self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν. Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού

εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Η διαδικασία αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Πηγή: Self test: Στα φαρμακεία από Τετάρτη

Σχετικά Άρθρα

Λύματα: Μειώνεται το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Freedompress

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβάδι

Freedompress

Φωτιές στο Βαρνάβα και στην Ελευσίνα: Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής

Freedompress

Έγκλημα στην Άρτα: Προθεσμία πήρε ο 29χρονος για την απολογία του – «Ήταν η κακιά στιγμή»

Freedompress

Τραγωδία στην Πάτρα: Οι ιστολογικές της Τζωρτζίνας ίσως ρίξουν φως στον θάνατο των τριών παιδιών

Freedompress

Νεκρός βρέθηκε ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης στα βράχια νησίδας «Πεζονήσι», στον Ευβοϊκό

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα