Οικονομία

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στα καύσιμα η Ελλάδα – Έχει την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στα καύσιμα η Ελλάδα – Έχει την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Οι Ελληνες καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και την τέταρτη ακριβότερη τιμή στο ντίζελ κίνησης.

Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης ρίχνουν τις τιμές και καθιστούν την Ελλάδα ως την έκτη φθηνότερη χώρα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχεία της Κομισιόν για τις τιμές των καυσίμων και με βάση την τιμοληψία στις 25 Νοεμβρίου η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι στα 2.052 ευρώ ανά λίτρο. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στα 1,729 ευρώ ανά λίτρο γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή στην Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 18,6% ακριβότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Οι φθηνότερες χώρες είναι η Ουγγαρία (1,275 ευρώ/ λίτρο), η Μάλτα (1,340 ευρώ/λίτρο) και η Πολωνία (1,398 ευρώ/ λίτρο).

Το ντίζελ κίνησης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1,994 ευρώ ανά λίτρο και είναι ακριβότερο κατά 7,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που ανέρχεται σα 1,851 ευρώ ανά λίτρο. Ακριβότερο ντίζελ κίνησης πληρώνουν οι Σουηδοί (2,236 ευρώ/λίτρο), οι Φινλανδοί (2,184 ευρώ ανά λίτρο) και οι Ιρλανδοί (2,0068 ευρώ/λίτρο). Η χαμηλότερη τιμή είναι στη Μάλτα με 1,210 ευρώ ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία έχει ρίξει σημαντικά την τιμή που διαμορφώνεται στα 1,245 ευρώ ανά λίτρο. Ο μέσος όρος είναι στα 1,435 ευρώ ανά λίτρο και οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης περίπου 15% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η φθηνότερη χώρα είναι η Μάλτα (1 ευρώ ανά λίτρο) και η ακριβότερη η Δανία με 2,18 ευρώ ανά λίτρο.

Αν δούμε πώς διαμορφώνονται οι τιμές χωρίς την επιβολή φόρων από την κάθε χώρα, όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών που εκδίδει η Κομισιόν η κατάταξη είναι διαφορετική. Ο μέσος όρος στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 885,91 ευρώ και στις χώρες της Ευρωζώνης στα 0,883. Η Ελλάδα είναι η τέταρτη ακριβότερη χώρα με 0,939 ευρώ ανά λίτρο με πρώτη την Ιρλανδία (0,979 ευρώ ανά λίτρο) , δεύτερη την Πολωνία (0,959 ευρώ ανά λίτρο) και τρίτη τη Δανία (0,956 ευρώ ανά λίτρο).

Στο ντίζελ κίνησης η Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο (1,16 ευρώ ανά λίτρο) με τιμή 1,183 ευρώ ανά λίτρο. Ακριβότερη χώρα είναι η Σουηδία (1,387 ευρώ ανά λίτρο) και φθηνότερη η Μάλτα με 0,553 ευρώ ανά λίτρο.

Τέλος, ο μέσος όρος στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,092 ευρώ ανά λίτρο και 1,095 για την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα η τιμή είναι από τις χαμηλότερες, καθώς ανέρχεται στα 0,71 ευρώ ανά λίτρο και χαμηλότερη τη Μάλτα (0,61 ευρώ ανά λίτρο) και ακριβότερη τη Ρουμανία με 1,296 ευρώ ανά λίτρο.

ΠΗΓΗ: ienergeia.gr

Σχετικά Άρθρα

Υπουργείο Εργασίας: Ποια επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Freedompress

Νέα μέτρα: Επανέρχεται ο περιορισμός πελατών στα σούπερ μάρκετ από σήμερα

Freedompress

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Freedompress

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων

Freedompress

myBusinessSupport: Ανοιχτή η πλατφόρμα για επιχορηγήσεις στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Freedompress

Αναστολές Συμβάσεων: Τι ισχύει για τους εργαζομένους τον μήνα Ιούνιο

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα