Υγεία

Προσοχή! Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy «ένοχα» για στομαχική παράλυση και τάσεις αυτοκτονίας

Προσοχή! Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy «ένοχα» για στομαχική παράλυση και τάσεις αυτοκτονίας

Η στομαχική παράλυση σημαίνει πως σταματά οποιαδήποτε κίνηση του φαγητού στο στομάχι, άρα δεν υπάρχει γίνεται καμία από τις απαραίτητες λειτουργίες για τον οργανισμό

«Ένοχα» για πολύ σοβαρά προβλήματα στο στομάχι ενδέχεται να είναι πολύ γνωστά φάρμακα για απώλεια βάρους και για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Πρόκειται για τα φάρμακα Ozempic και Wegovy (χρησιμοποιούνται για το διαβήτη και για απώλεια βάρους), τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA, η χρήση των φαρμάκων αυτών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η μελέτη τονίζει πως οι ασθενείς που τα χρησιμοποίησαν ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα παράλυσης στομάχου, ακόμα και αυτοκτονικές ιδέες.

Κι αυτό γιατί – όπως λέγεται – τα φάρμακα αυτά μειώνουν την όρεξη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα εάν οι επιπτώσεις τους είναι πολύ έντονες.

Η στομαχική παράλυση σημαίνει πως σταματά οποιαδήποτε κίνηση του φαγητού στο στομάχι, άρα δεν υπάρχει γίνεται καμία από τις απαραίτητες λειτουργίες για τον οργανισμό. Αυτό προκαλεί συνεχόμενους εμετούς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη που περιέχονται στα δύο φάρμακα πιθανότατα είναι η «ένοχες», καθώς άλλα φάρμακα για τις ίδιες θεραπείες που δεν τις έχουν, δεν προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως θα πρέπει αυτά να αναγράφονται στα φάρμακα ως πιθανές παρενέργειες, ειδικά από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται ευρέως και οι άνθρωποι με διαβήτη διατρέχουν έτσι κι αλλιώς υψηλότερο κίνδυνο για παράλυση στομάχου και παγκρεατίτιδα.

Σχετικά Άρθρα

Τι μπορεί να συμβαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου σας

Freedompress

Γ.Τούντας: «Να εμβολιάσουμε υποχρεωτικά τα παιδιά για να εγγραφούν στο σχολείο – Όλα άνω των 5 ετών»!

Freedompress

Έρευνα: Ο κορονοϊός δεν κάνει “διακρίσεις” – Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται

Freedompress

Εμβόλιο Pfizer: Σε πόσα άτομα έχουν καταγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις

Freedompress

Μίξη εμβολιασμών με την 3η δόση αποκλειστικά μόνο με Pfizer

Freedompress

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Που να εξεταστείτε δωρεάν

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα