Freedom Press
Υγεία

Πώς ξεφεύγουν της δράσης των αντιβιοτικών κάποια βακτήρια;

Πώς ξεφεύγουν της δράσης των αντιβιοτικών κάποια βακτήρια;

Ο καθηγητής Jean-Louis Bru και οι συνεργάτες του εργάστηκαν με το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa και ανακάλυψαν ότι πολλά βακτήρια με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη στρατηγική για να τα αποφύγουν, δίνοντας ελπίδες και τροφή για νέες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, σύμφωνα με το wikihealth.

Τι είναι η Pseudomonas aeruginosa, πώς μεταδίδεται και τι προκαλεί;

Η P. aeruginosa είναι ένα βακτήριο που πλήττει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που πάσχουν από κυστική ίνωση. Μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού, χώματος ή επιφανειών, προκαλεί μετεγχειρητικές λοιμώξεις στο αίμα ή στα όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την P. aeruginosa στα πιο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια διότι έχει αποκτήσει ανοσία στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να το καταπολεμήσουν, αλλά και γιατί προκαλεί σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις. Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα μέχρι τώρα γνωστά αντιβιοτικά αποτελεί μια παγκόσμια κρίση της δημόσιας υγείας, καθώς δημιουργεί την ανάγκη για νέες και άμεσες μεθόδους καταπολέμησής τους.

Με ποιους μηχανισμούς τα ανθεκτικά βακτήρια ξεφεύγουν της δράσης των αντιβιοτικών;

Οι ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη και την διάδοση των βακτηρίων σε εργαστηριακές συνθήκες, έχοντας δημιουργήσει ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό των βλεννωδών μεμβρανών που επιτρέπουν στην P. aeruginosa να πολλαπλασιαστεί. Η ομάδα μελέτησε την ικανότητα των βακτηρίων να κινούνται συλλογικά παρουσία αντιβιοτικών και βακτηριοφάγων (ιοί που προσβάλλουν βακτήρια). Τα αντιβιοτικά έκαναν τα βακτήρια να στέλνουν σήματα στα υπόλοιπα βακτήρια του είδους προειδοποιώντας τους για τον κίνδυνο, καταφέρνοντας έτσι να ξεφύγουν. Χάρη στους μηχανισμούς αυτούς, τα βακτήρια καταφέρνουν να περιορίσουν τη μόλυνση σε ένα μέρος του συνολικού πληθυσμού τους, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση του υπόλοιπου πληθυσμού.

Τα βακτήρια χρησιμοποιούν, ωστόσο, και πλήθος άλλων τρόπων για να δραπετεύσουν από τα αντιβιοτικά, όπως φαίνονται παρακάτω:

  • Ορισμένα βακτήρια χρησιμοποιούν αντλίες εκροής, με τις οποίες απωθούν τα αντιβιοτικά, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωσή τους.
  • Συχνά, μεταλλάξεις στο βακτηριακό DNA αυξάνουν τον αριθμό των αντλιών, καθώς και τον βαθμό ανθεκτικότητας των βακτηρίων στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό.
  • Τα βακτήρια μπορούν να “κρυφτούν” πίσω από το κυτταρικό τους τοίχωμα, ώστε τα αντιβιοτικά να μην έχουν πλέον στόχο.

Τα βακτήρια χρησιμοποιούν αντίστοιχες τεχνικές όταν μολύνουν ανθρώπους, γεγονός που εξηγεί το γιατί δεν μπορούν όλες οι βακτηριακές λοιμώξεις να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Ανοίγοντας το δρόμο για αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά

Η μελέτη της συμπεριφοράς της P. aeruginosa έφερε στο φως συμπεριφορές των βακτηρίων που δεν είχαν μελετηθεί πρότινος. Η δυνατότητα του είδους να επηρεάζει τη συμπεριφορά ενός ολόκληρου πληθυσμού ώστε να κινηθεί συλλογικά αποφεύγοντας τη θήρευση χαρακτηρίστηκε ως “συλλογική απόκριση στο στρες”.  Τα ευρήματα της έρευνας αυτής μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα ήδη γνωστά αντιβιοτικά, αφού η κατανόηση των μηχανισμών δράσης των βακτηρίων μας δίνει νέους τρόπους καταπολέμησής τους.

Ένας τρόπος παρεμπόδισης της εξάπλωσης του βακτηρίου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η αλληλεπίδραση με το προειδοποιητικό σήμα που στέλνει. Τα ευρήματα της έρευνας συνιστούν ότι η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να εμποδίσει την αποστολή του σήματος από βακτήριο σε βακτήριο. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χημικά υποκατάστατα, τα οποία θα εμποδίζουν τη λήψη του σήματος από τα βακτήρια, καθιστώντας έτσι δυνατή την αντιμετώπιση μιας βακτηριακής λοίμωξης με αντιβιοτικά.

Οι μολύνσεις από βακτήρια όπως η P. aeruginosa αποτελούν πρόβλημα της παγκόσμιας κοινότητας και η αντιμετώπισή τους είναι επιτακτική, καθώς ευθύνονται για πλήθος εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτους κάθε χρόνο. Συνεπώς, η παρατήρηση της συμπεριφοράς τους είναι ίσως το κλειδί για την καταπολέμηση των βακτηρίων αυτών και των επιπτώσεων που επιφέρουν στους ανθρώπους.

Πηγή: Πώς ξεφεύγουν της δράσης των αντιβιοτικών κάποια βακτήρια;

Σχετικά Άρθρα

Η εύκολη χημική δίαιτα: Χάστε πάνω από 8 κιλά σε 15 ημέρες

Freedompress

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για 30άρηδες και 40-44 με όλα τα εμβόλια

Freedompress

ΕΣΥ: Μειώνουν τα τακτικά χειρουργεία λόγω των αναστολών στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς!

Freedompress

Κομισιόν: Τι προτείνει για τα ταξίδια των πλήρως εμβολιασμένων

Freedompress

Θ.Βασιλακόπουλος: «Αν μείνουμε στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν»

Freedompress

Πείτε «αντίο» στις ρυτίδες με τρεις απλές μεθόδους!

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα