Οικονομία

Παράταση ως τέλη Μαρτίου για την απόσυρση ταμειακών μηχανών

Παράταση ως τέλη Μαρτίου για την απόσυρση ταμειακών μηχανών

Πρόκειται για 179 τύπους ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν, επειδή δεν μπορούν να συνδεθούν online με το Taxisnet.

Νέα παράταση δόθηκε στα καταστήματα λιανικής πώλησης για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η προθεσμία αντικατάστασης -που κανονικά έληγε σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2021- παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου 2022.

Ως εκ τούτου,, η πλήρης σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και η online διαβίβαση των στοιχείων, μπορεί να γίνει από την 1η Απριλίου 2022 και μετά.

Επίσης, παράταση λαμβάνει και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ.

Στην απόφαση αυτή οδήγησαν τόσο οι συνθήκες της πανδημίας, όσο και η ανάγκη για επαρκή χρόνο ώστε να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, οι οποίες θα χρησιμεύσουν ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές, που πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο λόγος της αντικατάστασης των 179 τύπων ταμειακών μηχανών είναι η παλαιά τους τεχνολογία που δεν επιτρέπη την online σύνδεση με το Taxisnet, με το οποίο οι νέες ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας για να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα να διασφάλισης της εγκυρότητας, της μοναδικότητας αλλά και της προέλευσής της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

Πηγή: Παράταση ως τέλη Μαρτίου για την απόσυρση ταμειακών μηχανών

Σχετικά Άρθρα

Μέχρι σήμερα το Δώρο Πάσχα: Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

Freedompress

Ενδιάμεσες εκπτώσεις 2022: Ποια Κυριακή είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Freedompress

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις λαθών του ΕΝΦΙΑ

Freedompress

Δώρο Πάσχα: Σε δυο φάσεις οι πληρωμές για όσους ήταν σε αναστολή – Αναλυτικά παραδείγματα

Freedompress

Εurostat: Τελευταίες η Ελλάδα και η Κύπρος στις πολιτιστικές δαπάνες

Freedompress

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα