Κόσμος

Παραδοχή του Προέδρου των Σκοπίων: Δεν εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ

Παραδοχή του Προέδρου των Σκοπίων: Δεν εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ

Ο Στέβο Πεντάροφσκι επέρριψε τις ευθύνες στην αντιπολίτευση και την «αδιάλλακτη στάση» της για τις αλλαγές που απαιτούνται

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, καθώς η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι.

«Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο, δεδομένου ότι έχουμε την προϋπόθεση (σ.σ. τροποποίηση του Συντάγματος) που έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό διαπραγματευτικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε, αυτό είναι προφανές. Στο μεταξύ, δυστυχώς, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της αντιπολίτευσης, δεν έχει αλλάξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική απόφαση για εμάς στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Ο Πεντάροφσκι ανέφερε η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τα Σκόπια, όμως, όπως επισήμανε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διεθνοτικές σχέσεις.

Απαραίτητος όρος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η Βουλγαρία, το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός του, με τη συμπερίληψη σε αυτό του βουλγαρικού λαού που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Κατά της συμφωνίας αυτής και κατ΄επέκταση κατά της τροποποίησης αυτής του Συντάγματος τάσσεται και το 70% των πολιτών σλαβικής καταγωγής της χώρας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλβανικής εθνικής καταγωγής τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στα Σκόπια είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Σχετικά Άρθρα

Τυφώνας Maysak: Βυθίστηκε πλοίο που μετέφερε 43 ναύτες και χιλιάδες ζώα στη θάλασσα της Ιαπωνίας (upd)

Freedompress

ΗΠΑ: Προχώρησε στην παύση δύο αμερικανικών προξενείων στη Ρωσία

Freedompress

Απειλές της Τουρκίας σε Ελλάδα και Γαλλία για την αμυντική συμφωνία Αθήνας-Παρισίου

Freedompress

Ιταλία, Στη βουλή ο Τ.Κόντε: Ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του – Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία

Freedompress

“Καμπανάκι” από τον ΟΗΕ: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν από το 2015

Freedompress

Facebook – Μessenger: Η αλλαγή που έκανε η δημοφιλής εφαρμογή

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα