Κόσμος

Ουκρανία: Τέλος το 1/3 του φ.α. που πέρναγε στην Ευρώπη από ουκρανικό αγωγό – «Κατέλαβαν το σταθμό οι Ρώσοι»

Ουκρανία: Τέλος το 1/3 του φ.α. που πέρναγε στην Ευρώπη από ουκρανικό αγωγό – «Κατέλαβαν το σταθμό οι Ρώσοι»

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «λόγω ανωτέρας βίας» θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Μάλιστα γι αυτό θέλησε να κατηγορήσει τις ρωσικές προελαύνουσες δυνάμεις, χωρίς μέχρι στιγμής η Μόσχα να έχει κάνει κάποια αναφορά για την ανακοίνωση.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι πλέον παραμένει στην διακριτική ευχέρεια της Ρωσίας για το αν θα αυξήσει την ροή του φυσικού αερίου από τους εναλλακτικούς αγωγούς που παρακάμπτουν την Ουκρανία, όπως οι Nordstream και Turkishstream.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου καθώς η Ρωσία δεν ήθελε να διαταράξει τα συμβόλαια με δική της υπαιτιότητα.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους λίγο μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα.

Η ποσότητα ίση με το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της!

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Φρούριο η Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν – Επιβολή νέων περιορισμών

Freedompress

Δεν πρόκειται να φύγουν τα ελληνικά πλοία από τα νησιά μας αν δεν επιστρέψουν στις βάσεις τους τα τουρκικά

Freedompress

Αυτοκτονία Γερμανού γιατρού: «Δεν αντέχω τα ψέματα για τα δήθεν αβλαβή εμβόλια – Πρόκειται για δικτατορία»

Freedompress

Λιβύη: Η Βουλή ζήτησε την στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου: «Προστατέψτε την εθνική μας ασφάλεια»

Freedompress

Μπάιντεν: «Η Βρετανία να τηρήσει την συμφωνία του Brexit για την Β.Ιρλανδία»

Freedompress

Κορωνοϊός – Νότια Αφρική: Εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα