Κόσμος

Ο Τραμπ “τελείωσε” τον Έσπερ γιατί εισηγήθηκε κατά της απόσυρσης στρατευμάτων

Ο Τραμπ “τελείωσε” τον Έσπερ γιατί εισηγήθηκε κατά της απόσυρσης στρατευμάτων

Η απόλυση του ΥΠΑΜ Έσπερ από τον Πρόεδρο Τράμπ, φημολογείται ότι έγινε λόγω διαφωνιών για περικοπές στρατευμάτων

Το Σάββατο, η Washington Post δημοσίευσε άρθρο, που αναφερόταν σε δύο ανώνυμους αξιωματούχους οι οποίοι δήλωσαν ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, έστειλε διαβαθμισμένο σημείωμα στον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τυχόν πρόσθετες περικοπές στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Έσπερ είπε ότι οι συνθήκες στο έδαφος δεν ήταν ακόμη σωστές, επικαλούμενος αυξημένη βία.

Ο Έσπερ προειδοποίησε επίσης για τη ζημιά που θα δημιουργούσε τυχόν αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν στις σύμμαχες χώρες, καθώς και στην ειρηνευτική διαδικασία.

Αξιωματούχοι της διοίκησης έχουν πει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι η “αναταραχή” που προκάλεσε ο Πρόεδρος Τραμπ στο Πεντάγωνο, που ξεκίνησε με την απόλυση του Έσπερ, έγινε λόγω διαφωνιών που σχετίζονται με αποσύρσεις στρατευμάτων.

Η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα για όλες τις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι την Άνοιξη του 2021, αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ τονίζουν τακτικά ότι η απόσυρση βασίζεται σε όρους.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 4.500 αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πρόσφατα σε ένα tweet ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν «θα έπρεπε» να είναι σπίτι μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ανάλογη εντολή.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Robert O’Brien, είπε τον περασμένο μήνα, ότι θα έπρεπε να έχουν απομείνει περίπου 2.500 στρατεύματα στο Αφγανιστάν μέχρι τις αρχές του 2021, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο στρατός εργάζεται πραγματικά προς αυτόν τον στόχο.

Ο διορισμός τέλος του Απόστρατου Συνταγματάρχη του στρατού, Douglas Macgregor, ως συμβούλου του νέου ΥΠΑΜ Μίλερ, είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι απολύσεις του Πενταγώνου σχετίζονται με αποσύρσεις στρατευμάτων.

Ο Μακγκόγκορ έχει πει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει αμέσως να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «τρέξουν να φύγουν» και όχι απλά να φύγουν από τη χώρα.

 

Πηγή: Ο Τραμπ “τελείωσε” τον Έσπερ γιατί εισηγήθηκε κατά της απόσυρσης στρατευμάτων

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Έκλεισαν 3.000 τάξεις σχολείων, λόγω κορωνοϊού μέσα σε οχτώ μέρες

Freedompress

Πρόκληση από Πολωνία: Απαγόρευσε την είσοδο στον Λαβρόφ

Freedompress

Νεκροί και τραυματίες από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Κίνα

Freedompress

Σουηδία: Πρώτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά οριστικά νικητής των εκλογών το μπλοκ δεξιάς/ακροδεξιάς

Freedompress

Ποιος είναι ο λόγος που η Ευρώπη καθυστερεί τον εμβολιασμό

Freedompress

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για τη μεγάλη μάχη θωρακίζονται οι κάτοικοι της Οδησσού

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα