Freedom Press
Υγεία

Ο κόκκινος χυμός που δυναμώνει την άμυνα, την όραση και την μνήμη

Ο κόκκινος χυμός που δυναμώνει την άμυνα, την όραση και την μνήμη

Τα βαθυκόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν ανθοκυανίνες, χρωστικές ουσίες που τους δίνουν το έντονο χρώμα τους.

Σ’ αυτά ανήκουν τα κεράσια και φυσικά τα βύσσινα. Δείτε τα οφέλη που παρέχει στην υγεία ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς χυμούς, η βυσσσινάδα!

Αντιοξειδωτικά: Η Νο1 κίνηση που νικά την φλεγμονή – Προσοχή στις υπερβολές
Ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού, τα κεράσια, αλλά και τα βύσσινα φέρουν ιδιότητες που τα καθιστούν απαραίτητα στη διατροφή μας.

Μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τον ύπνο, ενισχύουν την καρδιακή υγεία και επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση, προωθώντας συνολικά την υγεία και την ευεξία.

Ακολουθούν τα οφέλη υγείας που σύμφωνα με τα – λιγοστά – διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία αφορούν την λατρεμένη βυσσινάδα, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του καλοκαιριού. Σε αυτά περιλαμβάνοται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση της μνήμης και η συμβολή στον ύπνο.

1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Οι ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τις φθορές στα κύτταρα, τις οποίες προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες προέρχονται από το περιβάλλον, ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πυροδοτούν την κυτταρική βλάβη, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητές τους.

2. Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Οι ανθοκυανίνες που προέρχονται από φυσικές πηγές μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σκοτώσουν τους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Κάποιες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα βύσσινα μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων, υποστηρίζοντας έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας ήπιες ασθένειες όπως το κρυολόγημα. Χρειάζονται, όμως, περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί αν οι ανθοκυανίνες στη βυσσινάδα μπορούν να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Βελτιωμένη όραση

Ανθοκυανίνες παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στο βύσσινο και τα κεράσια μπορεί να ωφελήσουν τους πάσχοντες από γλαύκωμα, μια σχετικά συχνή πάθηση του οφθαλμού, η οποία προκαλείται κυρίως από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που καταστρέφει προοδευτικά το οπτικό νεύρο.

Κάποιες έρευνες εξέτασαν ανθρώπους που είχαν λάβει θεραπεία με ανθοκυανίνες για το γλαύκωμα και κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν βελτίωση στην όρασή τους μετά τη θεραπεία.

4. Καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση
Μετά από έντονη άσκηση, ορισμένοι ασκούμενοι παρουσιάζουν φλεγμονή στους αεραγωγούς. Μια μικρή μελέτη εξέτασε ανθρώπους που είχαν τρέξει σε μαραθώνιο και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βυσσινάδας βοηθούσε στην πρόληψη των συμπτωμάτων της φλεγμονής.

5. Καλύτερη μνήμη
Μια μικρή μελέτη του 2017 εξέτασε τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης βυσσινάδας σε ηλικιωμένους με ήπια άνοια. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως όσοι κατανάλωναν βυσσινάδα καθημερινά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μικρές βελτιώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.

Πηγή: Ο κόκκινος χυμός που δυναμώνει την άμυνα, την όραση και την μνήμη

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΔΥ: Δείτε τα σημεία που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Freedompress

Τι παθαίνει ο μεταβολισμός, όταν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες;

Freedompress

Θα σας «σώσει»: Τι να φάτε μετά το αρνί και το κοκορέτσι «για να μην πάρετε θερμίδες»!

Freedompress

Μαγιορκίνης: Μικρή αλλά αναμενόμενη αύξηση στις νέες διαγνώσεις – Έχουμε ακόμη δρόμο

Freedompress

Ο ΠΟΥ απορρίπτει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Freedompress

Διεθνής Παγκόσμια Καταγγελία από την γιατρό Ασπασία Μιχέλη Μπουλταδάκη

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα