Πολιτική

Ο Δήμος Αθηναίων Απένειμε στον Ρώσο Πρωθυπουργό το Χρυσό Μετάλλιο των Αθηνών

Ο Δήμος Αθηναίων Απένειμε στον Ρώσο Πρωθυπουργό το Χρυσό Μετάλλιο των Αθηνών

Με την ύψιστη διάκριση της Πόλεως των Αθηνών για την 25η Μαρτίου βράβευσε ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν. Η τελετή έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Η παρασημοφόρηση έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου 1821 και ως ένδειξη αναγνώρισης της υποστήριξης και της συμβολής του λαού της Ρωσίας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

«Το ρωσικό και το ελληνικό έθνος, κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είμαστε δύο έθνη υπερήφανα, που μοιραζόμαστε κοινές ρίζες.

Μας συνδέουν στενοί και ισχυροί ιστορικοί, πολιτιστικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί. Από το βάθος των αιώνων μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Ιδιαίτερα, η κοινή ορθόδοξη μας πίστη, αποτελεί ταυτοτική γέφυρα», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο και πρόσθεσε ότι:

«Οι Έλληνες δεν ξεχνούν την αποφασιστική συνδρομή της Ρωσίας στο να αποκτήσει η Ελλάδα την ελευθερία και την ανεξαρτησία της και να ολοκληρωθεί η κρατική της υπόσταση.

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι πολλοί μεγάλοι ευεργέτες μεγαλούργησαν στη Ρωσία ή υπηρέτησαν το ρωσικό κράτος, όπως ο Βαρβάκης, ο Λάμπρος Κατσώνης ή ο πρωτεργάτης της ελληνικής επανάστασης, Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι ο πρώτος μας κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε προηγουμένως και επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν τον ηγέτη της ρωσικής διανόησης και του κινήματος του ρωσικού φιλελληνισμού γιγάντιο ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν να φωνάζει «Εμπρός, στηλώσου, Ελλάδα επαναστάτισσα, βάστα γερά στο χέρι τα άρματά σου».

Επιπλέον τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες, τρέφουν αισθήματα φιλίας, αγάπης και θαυμασμού για τον ομόδοξο ρωσικό λαό:

«Σήμερα, πολλοί Έλληνες κατοικούν στη Ρωσία. Χαιρόμαστε που και στην Αθήνα η ρωσική κοινότητα, είναι αρκετά μεγάλη και οργανωμένη με ελληνορωσικά σχολεία, συλλόγους, πολιτιστικά κέντρα και ινστιτούτα ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Επιπλέον, οι δεσμοί ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο κρατών ισχυροποιούνται ολοένα και περισσότερο μετά και την υπογραφή πέντε πρωτοκόλλων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μας πρωτευουσών.

Και δουλεύουμε ήδη μαζί, με τους ομόλογούς μας στο Δημαρχείο της Μόσχας για να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο ουσιαστικής και γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας, μέσω της σύνδεσης των δύο πρωτευουσών για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε τα εξής: «Τιμώντας στο πρόσωπό σας τόσο τις στενές και φιλικές σχέσεις των δύο λαών μας, όσο και την προσωπικότητά σας,

και λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στην ελληνική ανεξαρτησία, έχω την τιμή και την χαρά να σας απονείμω εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών μας, την σημαντικότερη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απονομή του μεταλλίου και τη θερμή υποδοχή, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στο παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο πολιτισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα επηρέασε την ιστορία της Ρωσίας με ιδιαίτερη αισθητική στην αρχιτεκτονική, στην ζωγραφική, στην ποίηση, την φιλοσοφία».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας ανέφερε τα εξής: «Η γενναιότητα του ελληνικού λαού ενέπνευσε τους ποιητές μας. Είπατε για τον Αλέξανδρο Πούσκιν, ο οποίος ονόμασε την Ελληνική επανάσταση, ωραίες στιγμές ελπίδας και ελευθερίας.

Πολλές προσωπικότητες της Ρωσίας ήταν ελληνικής καταγωγής, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν ο υπουργός εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι μας συνδέουν βαθιές ιστορικές – πνευματικές σχέσεις, οι ρίζες των οποίων είναι μέσα στους αιώνες».

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαήλ Μισούστιν επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η ανταλλαγή εμπειριών θα είναι χρήσιμη και παρουσιάζει κοινό ενδιαφέρον».

Πηγή: Ο Δήμος Αθηναίων Απένειμε στον Ρώσο Πρωθυπουργό το Χρυσό Μετάλλιο των Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

Freedompress

Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας: ΔΕΔΔΗΕ μαζί με ΜΑΤ κόβουν το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά

Freedompress

Κεραμέως: Μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία

Freedompress

Τσίπρας: Πολιτικός όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης – Θα πράξει το εθνικά επωφελές ή το κομματικά αναγκαίο;

Freedompress

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ – ΦΑΙΔΩΝ ΒΟΒΟΛΗΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΔΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

newsroom

Φουλ επίθεση από Γεννηματά σε Τσίπρα: «Ντροπή να καλύπτεις την ξεφτίλα!»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα