Πολιτισμός

Νεφερτίτη – Η πιο διάσημη μούμια: Πολύ κοντά στην ανακάλυψη της βρίσκονται οι αρχαιολόγοι

Νεφερτίτη – Η πιο διάσημη μούμια: Πολύ κοντά στην ανακάλυψη της βρίσκονται οι αρχαιολόγοι

Η ανακάλυψη κρυμμένων ιερογλυφικών στον τάφο του Τουταγχαμών οδηγεί τους Αιγυπτιολόγους να πιστεύουν ότι η διάσημη μούμια βασίλισσα Νεφερτίτη μπορεί να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο δίπλα στο τάφο του Τουταγχαμών.

Ο Ριβς συνειδητοποίησε ότι οι εικόνες του Φαραώ Ακενατόν που έθαψε τον Τουταγχαμών ήταν ζωγραφισμένες πάνω από αυτές του Τουταγχαμών που έθαβε τη Νεφερτίτη. Η Νεφερτίτη, διάσημη για τη θρυλική ομορφιά της, ήταν βασίλισσα της Αιγύπτου και σύζυγος του Φαραώ Ακενατόν.

Οι Αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η Νεφερτίτη κυβέρνησε μόνη της για κάποιο διάστημα και ότι ήταν η προκάτοχος του Τουταγχαμών.  « Μπορώ τώρα να πω ότι κάτω από τις εικόνες του Ακενατόν βρίσκονται αυτές του ίδιου του Τουταγχαμών, αποδεικνύοντας ότι η αρχική σκηνή δείχνει τον Τουταγχαμών να θάβει τον προκάτοχό του, τη Νεφερτίτη.

Μια τέτοια διακόσμηση δεν θα έπρεπε να υπήρχε στον τάφο του Τουταγχαμών», λέει ο Ριβς, σύμφωνα με τον The Guardian , υποδηλώνοντας ότι η εικόνα αποδεικνύει ότι η Νεφερτίτη θα μπορούσε επίσης να ταφεί σε αυτό το δωμάτιο.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των εικόνων του Ακενατόν δείχνει ξεκάθαρα την ύπαρξη ενός άλλου παλαιότερου ονόματος – αυτού του Τουταγχαμών. Στην αρχική εκδοχή, η σκηνή έδειχνε τον Τουταγχαμών να εκτελεί την τελετή της κηδείας για τον αρχικό ιδιοκτήτη του τάφου, τον άμεσο προκάτοχό του, τη Νεφερτίτη», λέει ο Ριβς. «Αυτό το συμπέρασμα έχει απόλυτη επιβεβαίωση στα χαρακτηριστικά του προσώπου – η σαρκώδης μύτη και το προεξέχον πηγούνι του ατόμου που λέγεται Ακενατόν δείχνουν τα τυπικά χαρακτηριστικά που υιοθετήθηκαν στις επίσημες απεικονίσεις του Τουταγχαμών στις αρχές της βασιλείας του.

Το πρόσωπο της μούμιας δείχνει τα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά της Νεφερτίτης. Μπορεί να φανεί ότι η σκηνή αρχικά ζωγραφίστηκε για να αναπαριστά τη στιγμή που ο Τουταγχαμών ιερούργησε στην κηδεία του προκατόχου του», πρόσθεσε. Ανακαλύφθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια από τον Χάουαρντ Κάρτερ. Ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν γεμάτος καρέκλες και άρματα, μεταξύ άλλων θησαυρών που θα χρειαζόταν ο φαραώ στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία.

Ο Ριβς υποστηρίζει ότι ο απροσδόκητος θάνατος του φαραώ το 1324 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, μετά από μόλις 9 χρόνια στον θρόνο, σήμαινε ότι έπρεπε να ταφεί γρήγορα. Ο Reeves λέει ότι τα νέα στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο τάφος του Τουταγχαμών είναι απλώς ένα εξωτερικό τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου τάφου ” που προετοιμάστηκε και εξακολουθεί να καταλαμβάνεται από τη Νεφερτίτη”, του οποίου η σειρά ταφικών θαλάμων είναι ακόμα κρυμμένη.

Το 2015, ο Reeves υποστήριξε ότι οι εικόνες υψηλής ανάλυσης του τάφου του Τουταγχαμών υποδηλώνουν ότι υπήρχε ακόμα ανεξερεύνητο χρώμα, αν και άλλοι ειδικοί θεώρησαν ότι οι εικόνες ήταν αδιευκρίνιστες. «Πάντα μας κέντριζε το ενδιαφέρον ο τάφος του Τουταγχαμών λόγω του παράξενου σχήματός του. Είναι πολύ μικρό, δεν είναι το είδος του τάφου που ανήκει σε έναν βασιλιά», λέει.

Σχετικά Άρθρα

Γλυπτά Παρθενώνα: «Ναι» σε επιστροφή τους στην Ελλάδα λένε 8 στους 10 βρετανοί αναγνώστες των Sunday Times

Freedompress

Αίγυπτος: Μούμιες αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους με τη βοήθεια της…τεχνολογίας

Freedompress

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα

Freedompress

Κυμβάλειον. Το θρυλικό απόκρυφο βιβλίο του Ερμή Τρισμέγιστου που γλίτωσε από την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Freedompress

Όλα τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 2 Ιουνίου

Freedompress

Αρχαία Νεμέα: Ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα