Freedom Press
Πολιτισμός

Νέες αποκαλύψεις για την τεχνολογία που κρύβει η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Νέες αποκαλύψεις για την τεχνολογία που κρύβει η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Οι δυσκολίες στην κατασκευή των πυραμίδων πιστεύεται ότι προκάλεσαν διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις κατά την κατασκευή τους πριν από 4.500 χρόνια, μία από αυτές ήταν μεταφορά ασβεστολιθικών κατά μήκος του ποταμού Νείλου

Η προηγμένη ανάλυση ισότοπων επέτρεψε στους ερευνητές να ρίξουν φως στις πρωτοποριακές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό και, συγκεκριμένα, την προέλευση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, που αποτελεί το μεγαλύτερο ορόσημο των προαστίων του Καΐρου και ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.

«Οι ερευνητές αρχίζουν να σκέφτονται πώς οι άνθρωποι γνώριζαν να επεξεργάζονται το σίδερο, οι αρχαίοι χάραξαν τα εκτιμώμενα 2,3 εκατομμύρια πέτρινα τετράγωνα της πυραμίδας του Χέοπα που υπάρχει εδώ και 4.500 χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων τηλεοπτική σειρά που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή εξηγεί πώς χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση ισότοπων σε αντικείμενα από χαλκό, ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, για να προσδιοριστεί η προέλευσή τους – τελικά βρέθηκε να προέρχεται από τη χερσόνησο του Σινά, εκατοντάδες μίλια μακριά από την πυραμίδα.

Η συνειδητοποίηση ότι το Σινά ήταν η «πηγή» του χαλκού ξεκίνησε μια «ολόκληρη επιχείρηση εξόρυξης» που ικανοποίησε όχι μόνο τη ζήτηση για απαραίτητα εργαλεία για την ανέγερση της Πυραμίδας του Χέοπα, αλλά και τους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων αιώνες αργότερα.

«Απαιτώντας περίτεχνα μνημεία, οι ελίτ της Αιγύπτου, ίσως ακούσια, πυροδότησαν μια μορφή εκβιομηχάνισης» που κατέστησε δυνατή την άνθηση της αναπτυσσόμενης κοινωνίας τους, υποθέτει αναλυτής.

Ένα άλλο ζήτημα που εξετάστηκε επί μακρόν από τους ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες λίθων από λατομεία εκατοντάδες μίλια μακριά από τις πυραμίδες.

«Τα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μόνο μία εφικτή μέθοδος μεταφοράς της πέτρας – σε σκάφη κατά μήκος του Νείλου», αναφέρει η σειρά, επισημαίνοντας ότι ο ποταμός από «ένα εξελιγμένο δίκτυο μεταφορών» που επέτρεψε στον πολιτισμό της Αιγύπτου να ευδοκιμήσει για πάνω από δύο χιλιετίες.

Ο πολιτισμός χρωστάει τη συντριπτική του πρόοδο, κυρίως στον Βασιλιά Χέοπα, καθώς δημιούργησε έναν τύπο κοινωνίας που «υποστήριζε τον ανθεκτικό πολιτισμό της Αρχαίας Αιγύπτου».

Η Πυραμίδα του Χούφου είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο από τα τρία αρχαία μνημεία στο Οροπέδιο της Γκίζας και πιστεύεται ότι χτίστηκε ειδικά για τον περίφημο Φαραώ, αν και το σώμα του δεν έχει ανακτηθεί ποτέ από τον τάφο. Είναι το μοναδικό θαύμα του κόσμου που εξακολουθεί να είναι άθικτο, ενώ εκτιμάται ότι ζυγίζει περίπου έξι εκατομμύρια τόνους.

Πηγή: Νέες αποκαλύψεις για την τεχνολογία που κρύβει η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Σχετικά Άρθρα

Ύδρα: Έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Freedompress

Τον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινίασε η Λίνα Μενδώνη

Freedompress

«Δεσμώτες του Φαλήρου»: Ανάδειξη της συγκλονιστικής, αρχαίας ομαδικής ταφής

Freedompress

Σοκάρουν οι επιστήμονες! Ο Μέγας Αλέξανδρος «θάφτηκε ζωντανός και πέθανε από ασφυξία»;

Freedompress

Κοζάνη -Εορδαία: Μοναδική κλίνη 2.100 ετών με τα σύμβολα του θεού Απόλλωνα – Δείτε φωτογραφίες

Freedompress

Άνδρας μάζευε μανιτάρια και βρήκε σπαθί 3.300 ετών (pics)

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα