Υγεία

Μικρή ή μεγάλη; Ποια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι πιο επικίνδυνη

Μικρή ή μεγάλη; Ποια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι πιο επικίνδυνη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση οποιουδήποτε τύπου σε νεαρούς ενήλικες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών περιστατικών, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα που ρίχνουν φως σε ένα θέμα που, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης έχουν δύο μετρήσεις, τη συστολική (που υποδεικνύει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν χτυπά η καρδιά) και τη διαστολική (που μετρά την πίεση μεταξύ των χτύπων). Η συστολική αρτηριακή πίεση θεωρείται υψηλή όταν βρίσκεται άνω του 130, ενώ η διαστολική άνω του 80.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Circulation, λοιπόν, θέλησαν να μάθουν ποια μέτρηση είναι πιο σημαντική στους νεαρούς ενήλικες για την πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις: η συστολική ή η διαστολική;

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες από μια βάση δεδομένων στην Κορέα που περιελάμβανε περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας από 20 έως 39 ετών, με τους ερευνητές να αναλύουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιαγγειακού θανάτου κατά τη διάρκεια της 13ετούς παρακολούθησης.

Οι συμμετέχοντες που παρουσίαζαν υψηλές τιμές συστολικής πίεσης (μεταξύ 130-139) είχαν αυξημένο κατά 36% κίνδυνο, σε σχέση με όσων οι τιμές ήταν φυσιολογικές, ενώ η υψηλή διαστολική πίεση (μεταξύ 80-89) αύξανε τον κίνδυνο κατά 32%. Για τους ανθρώπους που είχαν αυξημένη συστολική και διαστολική πίεση, ο κίνδυνος ανερχόταν στο 67%.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ανάγκη κατηγοριοποίησης των νεαρών ενηλίκων με υψηλή αρτηριακή πίεση σε αυτούς που έχουν υψηλή συστολική, διαστολική ή και τους δύο τύπους αρτηριακής πίεσης αυξημένους ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα όσους διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή κάποια φαρμακευτική αγωγή», επισημαίνει ο Δρ. Donald Lloyd-Jones, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και διευθυντής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Feinberg στο Σικάγο.

Ο ειδικός ελπίζει πως η έρευνα αυτή θα παράσχει σε άλλους επιστήμονες τη βάση για να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή την υψηλή αρτηριακή πίεση στους νεαρούς ενήλικες και άλλες φυλετικές και εθνικές ομάδες. «Η μελέτη δείχνει πως όσο περισσότερα στοιχεία έχουμε, τόσο σημαντικότερο γίνεται το ζήτημα. Δεν θέλουμε να χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους ως υπερτασικούς όταν δεν υπάρχει ανάγκη, αλλά ούτε θέλουμε να χάνουμε τα προειδοποιητικά σημάδια», καταλήγει ο Δρ. Lloyd-Jones.

Πηγή: Μικρή ή μεγάλη; Ποια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι πιο επικίνδυνη

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωσαν 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό

Freedompress

Το τσάι Matcha μειώνει την χοληστερόλη και προσδίδει μακροζωία

Freedompress

Δείτε τι να τρώτε μετά το αρνί και το κοκορέτσι «για να μην πάρετε θερμίδες»!

Freedompress

Λεμόνι: Ποιες ασθένειες καταπολεμά; Οι «μαγικές» ιδιότητές του για τον οργανισμό μας

Freedompress

ΗΠΑ: Κυρίαρχη πλέον η «Όμικρον»-Πρώτος θάνατος από τη νέα παραλλαγή

Freedompress

Οι ελιές και η θέση τους στη διατροφή μας

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα