Πολιτική

Μάντυ Σεβαστού: Η “αβάσταχτη” αβεβαιότητα της αποχής και η επικράτηση του “κανένα”

Μάντυ Σεβαστού: Η “αβάσταχτη” αβεβαιότητα της αποχής και η επικράτηση του “κανένα”

Γράφει η Μάντυ Σεβαστού

Ο συναγερμός στα κομματικά επιτελεία δεν σήμανε τώρα. Το πρώτο καμπανάκι είχε ηχήσει πολύ νωρίτερα. Και όχι ασφαλώς από τον Αύγουστο του ’22 όπου έγινε η πρώτη αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Το ντόμινο είχε ήδη ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2021, όταν χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στην υποχρεωτικότητα. Η επανάσταση ενάντια στην κυβέρνηση ουσιαστικά ξεκίνησε από τότε. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, το ντόμινο πλησιάζει προς το τέλος του.

Δίνουν και παίρνουν οι δημοσκοπήσεις. Σαρώνει ο κανένας, υψηλότατα ιστορικά τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου και ο γρίφος που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία: εκείνος της μή μετρήσιμης αποχής. Γιατί μπορεί η αδιευκρίνιστη ψήφος να αποτυπώνεται δημοσκοπικά, το άκυρο/λευκό ομοίως, η αποχή όμως έχει μή μετρήσιμη συμπεριφορά. Οι απολιτίκ, αποτελούν μια ανεξάρτητη μεταβλητή, ενός δυναμικού συστήματος που δύσκολα προβλέπεται. Με την δημοσκοπική άνοδο του “κανένα”, οι πολίτες δείχνουν τις προθέσεις τους. Με την ακρίβεια να καλπάζει και τον έναν στους δύο Έλληνες να βρίσκεται στα όρια της ανέχειας, η μή προσφυγή των πολιτών στις κάλπες, θα αποτελούσε φυγομαχία.

Επιπροσθέτως, 12% των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων που παρουσιάζονται ως οι μόνες επιλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν πως έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα που μέχρι πρότεινος υποστήριζαν. Το 14,4 – 18% της αδιευκρίνιστης ψήφου, αποτελεί μία επιπλέον αιμορραγία.

Μία είναι η προσπάθεια: να δειχθεί με κάθε τρόπο, η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Κατ ουσίαν, τα κυβερνητικά επικοινωνιακά επιτελεία, απέλπιδα προσπαθούν να αποδείξουν πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει αντίπαλο…

Και κάπου εδώ, έρχεται η “νέα τάση” του “κανένα.” Ο “κανένας” που αποτελεί την δεύτερη σε ποσοστά επιλογή των πολιτών, όσο αφορά την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την διατήρηση της διαφάνειας, τη διασφάλιση της Δημοκρατίας και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο “κανένας” που κατόρθωσε και συσπείρωσε τους Έλληνες, κατεβάζοντάς τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο τον Ιούλιο του ’21. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Το δίλημμα λοιπόν που τίθεται, δεν είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Είναι Μητσοτάκης έναντι του “κανένα”. Και ο “κανένας” έχει όνομα…

Όσο έξω και αν πέφτουν τις περισσότερες φορές αναφορικά με τα ποσοστά στις εκλογικές νίκες οι δημοσκοπήσεις, όσο και αν κάποιοι τις εργαλειοποιούν με στόχο τη χειραγώγηση, η “νέα τάση” είναι εδώ.

“Κανένας”….

Μάντυ Σεβαστού – Εκπρόσωπος Τύπου & Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου κινήματος “Ελεύθεροι Ξανά” – Φαίδων Βόβολης.

 

Σχετικά Άρθρα

Φαίδων Βόβολης: Τα σπίτια των Ελλήνων ΔΕΝ κατάσχονται (vid)

newsroom

Ν. Παπαθανάσης: «Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις της εστίασης»

Freedompress

ΣΥΡΙΖΑ: «H κοινωνία πληρώνει ακριβά την απουσία σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα εμβόλια»

Freedompress

Παπαθανάσης: Δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα SMS για τις αγορές

Freedompress

Τριμερής τηλεδιάσκεψη Δένδια με ομολόγους του Κύπρου και Ιορδανίας

Freedompress

«Έδωσαν τα χέρια» Μακρόν-Μητσοτάκης: Ξεκινά πρόγραμμα επανεξοπλισμού για τις Ε.Δ.

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα