Κόσμος

Λετονία: Φαβορί οι κεντρώοι στις βουλευτικές εκλογές

Λετονία: Φαβορί οι κεντρώοι στις βουλευτικές εκλογές

Στις κάλπες οδηγούνται οι Λετονοί σήμερα 1η Οκτωβρίου για να ψηφίσουν για την ανανέωση του κοινοβουλίου τους στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ετοιμάζονται να διατηρήσουν επικεφαλής της κυβέρνησης τον κεντρώο πρωθυπουργό Κρισγιάνις Κάρινς. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται πιθανό εξαιτίας της εξασθένησης των λαϊκιστών, των συντηρητικών και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αρμονία (πρόσκειται στη ρωσόφωνη μειονότητα), ενώ το φιλοδυτικό κόμμα του Κάρινς, η Νέα Ενότητα, είναι επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις με περίπου το 13% της πρόθεσης ψήφου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και από 7 ως 12 κόμματα είναι πιθανό να εκλέξουν βουλευτές.

Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος Έγκιλς Λέβιτς είχε καλέσει τους πολίτες αυτής της χώρας της Βαλτικής, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα εναντίον των κομμάτων που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, πρόσκεινται στη σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα και «δίστασαν να δηλώσουν καθαρά ποιός είναι ο επιτιθέμενος και ποιό είναι το θύμα όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Χωρίς να τα κατονομάσει, επέκρινε επίσης στην ανακοίνωσή του τα λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία «προσφέρουν λύσεις απλές και συνήθως ανεφάρμοστες για τα εξαιρετικά περίπλοκα προβλήματα, αυτούς που υπόσχονται να μειώσουν όλα τα κόστη και να αυξήσουν όλες τις παροχές από τη μια μέρα στην άλλη», επικαλούμενος κυρίως το κόστος της ενέργειας.

Τα εκλογικά τμήματα, που άνοιξαν στις 7 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πρόκειται να κλείσουν στις 20:00. Οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μερικά λεπτά αργότερα. Ενάμισι εκατομμύριο Λετονοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και καλούνται να εκλέξουν 100 βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα

Ακάρ: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Freedompress

Ο Μr. Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ προκαλεί τριβή στις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικό

Freedompress

Στοπ στην προσάρτηση της Δυτική Όχθης από το Ισραήλ ζητούν πάνω από 1.000 βουλευτές

Freedompress

Το τέλος της ιδιωτικότητας! Νέος δορυφόρος βλέπει μέσα από κτίρια

Freedompress

Χτύπημα ΗΠΑ σε Σ. Αραβία – Σε κίνδυνο η συμμαχία ΗΑΕ-Ελλάδας-Ριάντ

Freedompress

Bloomberg: Το 96% των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είχε άλλες παθήσεις!

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα