Ελλάδα

Λέκκας για «Ναυάγιο» της Ζακύνθου: Οι κίνδυνοι της πιο διάσημης παραλίας της χώρας

Λέκκας για «Ναυάγιο» της Ζακύνθου: Οι κίνδυνοι της πιο διάσημης παραλίας της χώρας

Η παραλία Ναυάγιο ξανακλείνει και η Ζάκυνθος επανασχεδιάζει τα πλάνα της, ενόψει του καλοκαιριού. Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί τι διαπιστώθηκε από τους πρόσφατους ελέγχους…

Η Ζάκυνθος στο επίκεντρο μετά την επιστημονική εισήγηση για κλείσιμο της πιο διάσημης παραλίας στη χώρα. Από τους ελέγχους του ΟΑΣΠ διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή στο Ναυάγιο. Οι τουρίστες θα μπορούν να πηγαίνουν με καραβάκια για μπάνιο, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν θα μπορούν να βγαίνουν στην ακτή. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν σημειωθεί ατυχήματα και πλέον τα μέτρα έχουν ως στόχο να μην επαναληφθούν ανάλογα το προσεχές καλοκαίρι.

Κλειστό για ντόπιους και τουρίστες θα είναι και πάλι το διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για το ζήτημα και για τους κινδύνους που ελοχεύει η χρήση της παραλίας από τους λουόμενους. «Το ζήτημα της παραλίας της Ζακύνθου, είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι μία παραλία όπου συγκεντρώνεται κόσμος αλλά και μία παραλία που λόγω της φυσικής ομορφιάς της συγκεντρώνει κινδύνους.

Αυτά είναι αλληλένδετα, όπου υπάρχει ομορφιά υπάρχει και ο κίνδυνος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία παραλία με πολύ μεγάλο πρανές, γύρω στα 110 μέτρα. Και από το πρανές κατά περιόδους αποσπώνται βραχώδεις όγκοι, έχουμε δηλαδή κατολισθήσεις που πολλές φορές έχουν προκαλέσει ατυχήματα με πιο ιδιαίτερο ατύχημα το 2018 που είχαμε τον τραυματισμό πολλών ατόμων. Και πέρσι βέβαια είδαμε μία μεγάλη κατολίσθηση», είπε αρχικά.

«Επανεκτιμώντας την κατάσταση απ΄ το 2018-2019 βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Τότε είχαμε κάνει 3 ζώνες κατολισθήσεων, η μία ήταν η επικίνδυνη που δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν οι τουρίστες στην περιοχή αυτή, μία ζώνη αυστηρής επιτήρησης που μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να παρευρίσκεται κάποιος, και μία ζώνη ελεύθερης πρόσβασης, που οι τουρίστες θα μπορούσαν να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Με βάση την τελευταία αυτοψία που κάναμε και είδαμε ότι όγκοι κατολίσθησαν, υπάρχει έντονη σεισμικότητα αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία διευκολύνουν και επιταχύνουν τις κατολισθήσεις. Κάναμε μία εισήγηση η οποία δεν είναι η απαγόρευση της προσέγγισης στο Ναυάγιο.

Στην χερσαία ζώνη μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών θα μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε και οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή μόνο από τη θάλασσα έτσι ώστε να κάνουν το μπάνιο τους, να φωτογραφίζουν το Ναυάγιο αλλά όμως η προσέγγιση στο χερσαίο κομμάτι της παραλίας είναι επικίνδυνη», τόνισε σχετικά με την εισήγηση που έκανε για την μη χρήση της παραλίας από ξηράς.

Σχετικά Άρθρα

Καιρός Σαββάτου: Κακοκαιρία με καταιγίδες σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά – Δείτε χάρτες

Freedompress

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Γαύδο

Freedompress

Νέο σοκ με σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης: Συνελήφθη Αιγύπτιος στην Αθήνα που βίαζε επί τρία χρόνια την κόρη του

Freedompress

Πανελλαδικές 2023: Τι αλλάζει για το μηχανογραφικό και τον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Freedompress

Aπόσχιση της Δ. Θράκης απαιτούν οι Τούρκοι: »Η μειονότητα να κάνει δημοψήφισμα & ιδρύσει νέα κυβέρνηση»

Freedompress

Λάρισα: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι οκτώ συλληφθέντες της «κατάληψης Ντουγρού»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα