Κύπρος

Κύπρος: Μεγάλη βιασύνη του ΟΗΕ για τον διορισμό νέου επικεφαλής της Unficyp- Κίνδυνος πιθανών τουρκικών προκλήσεων

Κύπρος: Μεγάλη βιασύνη του ΟΗΕ για τον διορισμό νέου επικεφαλής της Unficyp- Κίνδυνος πιθανών τουρκικών προκλήσεων

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν το ταχύτερο δυνατό, να μετακινήσουν τον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο και Αρχηγό της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, στην Κύπρο, πιθανότατα λόγω τουρκικών προκλήσεων που αναμένονται στο νησί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα nationalpost.com.cy.

Πριν μερικές ημέρες οι τουρκικές προκλήσεις δεν περιορίζονταν στη θάλασσα, αλλά εκτείνονταν και στην ξηρά. Τις τελευταίες δέκα ημέρες είχαν διεξαχθεί,χερσαίες ασκήσεις από τη Μόρφου έως τις περιοχές έξω από τη Λευκωσία, στο Γέρι και στην Αθηένου με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης, μηχανοκίνητων μονάδων και πυροβολικού. Στόχος των ασκήσεων, που έχουν επιθετικό χαρακτήρα, είναι η κάμψη της αντίστασης των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και η πλήρης κατάληψη της Κύπρου.

Οι ασκήσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν καταγγελθεί διεθνώς και δημόσια και να εξηγηθεί ότι ο συνδυασμός των χερσαίων ασκήσεων με όσα συμβαίνουν στη θάλασσα δεν απειλούν μόνο την Κύπρο αλλά την περιφερειακή ασφάλεια.

Ουσιαστικά ο ΟΗΕ φοβάται πιθανή μεγάλη πρόκληση της Άγκυρας στο νησί το επόμενο διάστημα και βιάζεται να στείλει τον νέο επικεφαλής εκεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον διορισμό της Στιούαρτ, ο οποίος θα ασκήσει επίσης το ρόλο του Αναπληρωτή του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, ο Χακ είπε ότι διαδέχεται την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ από τον Καναδά «στην οποία ο Γενικός Γραμματέας είναι ευγνώμων για την ισχυρή της ηγεσία. και αφοσίωση κατά τη διάρκεια της θητείας της».

Ερωτηθείς πότε θα αναλάβει ο Στιούαρτ, ο Χακ είπε ότι «θα χρειαστεί λίγος ακόμη, αλλά αναμένουμε, προσπαθούμε να τον φέρουμε στο νησί το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας ότι ο διπλωμάτης του ΟΗΕ, στις προηγούμενες δουλειές του «ήταν πρόθυμος να μιλήσει στον Τύπο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τον διορισμό του Στιούαρτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο διορισμός του Στιούαρτ έρχεται μετά τη συνάντηση Γκουτέρες μεταξύ του Γκουτέρες και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Στιούαρτ, ο οποίος πρόσφατα υπηρέτησε ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για το Δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα, έχει αποδεδειγμένο ιστορικό καλών συστάσεων και διαχείρισης προβλημάτων, με πάνω από 28 χρόνια εμπειρίας στην ειρήνη και την ασφάλεια και τις διεθνείς υποθέσεις.

Προηγουμένως υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Αρχηγός και Επιτελάρχης του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρικανική Ένωση στην Αντίς Αμπέμπα, και είχε διορισμούς σε πολλές επιτόπιες αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Αρχηγού του Επιτελείου και Αρχηγού Πολιτικών Υποθέσεων στην Ολοκληρωμένη Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ.

Ο Stewart είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Laval στον Καναδά και μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Πηγή: Κύπρος: Μεγάλη βιασύνη του ΟΗΕ για τον διορισμό νέου επικεφαλής της Unficyp- Κίνδυνος πιθανών τουρκικών προκλήσεων

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος – Υπουργικό: Παραχώρηση έκτακτου Χριστουγεννιάτικου Δώρου – Ποιοι οι δικαιούχοι

Freedompress

Κύπρος: Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως 7 καθηγητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Freedompress

Κύπρος: Ανοιχτό ενδεχόμενο για αποστολή όπλων και πυρομαχικών, στην Ουκρανία δηλώνει η Λευκωσία

Freedompress

Κύπρος: 42χρονος βίαζε την ανήλικη κόρη της συζύγου του

Freedompress

Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Αθήνα – Η ατζέντα της συζήτησης

Freedompress

Κύπρος: Σχεδιάζει να ακυρώσει την απόφαση της ΕΕ για την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα