Κύπρος

Κύπρος: Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν

Κύπρος: Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Τουρκία για τις συναλλαγές της με τη Ρωσία, και κατά της παραβίασης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δεν έχει λάβει θέση, την ώρα που επικρατεί οργιώδες παρασκήνιο ενόψει του άτυπου συμβουλίου Gymnich των υπουργών Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό πως το καθεστώς Ερντογάν συνδράμει τις προσπάθειες Πούτιν να απαλλαγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στην Άγκυρα υπό το «φως» των πληροφοριών που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 Κύπρου,

και οι οποίες φέρουν τουλάχιστον πέντε τουρκικές τράπεζες να έχουν επιστρατευθεί στο πλαίσιο συμφωνίας Ερντογάν – Πούτιν, δημιουργώντας για τη Ρωσία συνθήκες παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

Και ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει τον Ερντογάν να αποδομεί τις κυρώσεις της, λειτουργεί μάλλον στωικά και αμήχανα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν μεν δυσφορία, αλλά δεν υπάρχει τουλάχιστον επί του παρόντος συλλογική αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν-Πούτιν στην άτυπη Σύνοδο Gymnich την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στην Πράγα.

Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται, επίσης, να στείλει σαφή μηνύματα, προβαίνοντας και σε έναν παραλληλισμό μεταξύ της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό το «φως» και της διαφορετικής προσέγγισης που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρίσκεται η κατάργηση της παροχής ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους ρώσους πολίτες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Γερμανίας, εμφανίζονται αρνητικά, και συνεπώς δεν αναμένεται να δρομολογηθεί η απόφαση ενός τέτοιου μέτρου, κάτι που άλλωστε θα απαιτούσε ομοφωνία.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Πρώτη χώρα στους διαγνωστικούς ελέγχους Covid-19 στην ΕΕ

Freedompress

DW: Μαρτυρίες Ελληνίδων της Κύπρου που έπεσαν θύματα βιασμού κατά την τουρκική εισβολή το 1974

Freedompress

Κυπριακό: Η Τουρκία ζητά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ να μην δίνει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Freedompress

Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι συζήτησαν θέματα ενέργειας, ασφάλειας και σταθερότητας

Freedompress

«Κίπρις»: Οστά τριών Τ/κ αγνοουμένων ανευρέθηκαν στο χωριό Τρούλλοι

Freedompress

Iron Dome: Η Κύπρος αποκτά το ισραηλινό υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα