Κύπρος

Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία θα πραγματοποιήσει ο Ν. Αναστασιάδης

Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία θα πραγματοποιήσει ο Ν. Αναστασιάδης

Στην Εσθονία μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη 27 Απριλίουμ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ταλίν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Άντρη Αναστασιάδη, και μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία θα απαρτίζουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυριάκος Κούσιος, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την παραμονή του στο Ταλίν, ο κ. Αναστασιάδης, την Πέμπτη, 28 Απριλίου, στις 10:00, θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Εσθονίας, Alar Karis, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παρακαθίσουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες είναι η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η ενεργειακή ασφάλεια, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και το μεταναστευτικό.

Στις 11:45, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο του Ταλίν, Mihhail Kõlvart, στο δημαρχείο της πόλης, ενώ στις 12:40 θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Βουλής της Εσθονίας, Jüri Ratas.

Το βράδυ, ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ιδίου και της συζύγου του το προεδρικό ζεύγος της Εσθονίας.

Το πρωί της Παρασκευής 29 Απριλίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας, Kaja Kallas, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας στον τομέα της ψηφιακής συνεργασίας, ένας τομέας στον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, αφού σε μεγάλο μέρος του Σχεδίου «Κύπρος-το Αύριο» περιλαμβάνονται πολιτικές για την ψηφιακή μετάβαση.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Εσθονή πρωθυπουργό, αποσκοπεί στην ενίσχυση των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης.

Σημειώνεται, ότι το αναθεωρημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει νέους τομείς συνεργασίας και παροχής εμπειρογνωμοσύνης, μεταξύ άλλων, για θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και μεταρρύθμισης Αρχείου Πληθυσμού και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανάπτυξης πλαισίου για την κυβερνοασφάλεια και βελτιστοποίησης του κύκλου ζωής των έργων.

Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επισκεφθούν την εταιρεία, με ειδικότητα σε θέματα κυβερνοασφάλειας, CybExer Technologies.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Εσθονία, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου θα έχει συναντήσεις με τον υφυπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης, Luukas IIves και με τον διευθυντή της Ακαδημίας E-Government, Hannes Astok, καθώς και εκπροσώπους του Συνδέσμου Πληροφοριών Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών της Εσθονίας.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Χειροπέδες σε Ρώσο καταζητούμενο από την Interpol

Freedompress

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας ΟΑΣΕ στην Κύπρο

Freedompress

Eurostat: Στην Κύπρο η μεγαλύτερη ετήσια μείωση εξαγωγών και η μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών εκτός ΕΕ

Freedompress

Κύπρος: Πλήρωσε 411.000 ευρώ για να σκοτώσουν… τερμίτες στο σπίτι της!

Freedompress

Γαλλία: Θέτει το θέμα Αμμοχώστου κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΕ

Freedompress

Κύπρος: Ένας θάνατος και 78 νέα κρούσματα

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα