Κύπρος

Κύπρος: Ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να ενισχυθεί στο μέγιστο ο τουρισμός στην Αμμόχωστο

Κύπρος: Ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να ενισχυθεί στο μέγιστο ο τουρισμός στην Αμμόχωστο

Κυβέρνηση και Υπουργείο Ενέργειας θα συνεχίσουν να είναι συνεργάτες και αρωγοί των προσπαθειών του ΕΒΕ Αμμοχώστου ώστε η Κύπρος να διατηρηθεί ως ένας ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός για τουρισμό.

Επενδύσεις και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Σε χαιρετισμό της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγία Νάπα η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στο

«όραμα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ενέργειας για τον επαναπροσδιορισμό του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, με στόχο τη μετάβαση σε μία πράσινη, κυκλική, ψηφιακή και βεβαίως ανταγωνιστική οικονομία».

Πρόσθεσε ότι «για την Κυβέρνηση η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα», σημειώνοντας πως «στο Υπουργείο Ενέργειας

συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία δύο χρόνια για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα συνεχίζουμε την πολιτική μας για διευκόλυνση της έλευσης επενδύσεων στην Κύπρο».

«Με έναν αυξημένο αναπτυξιακό προϋπολογισμό κατά 40,5% σε σχέση με το 2022, στον οποίο περιλαμβάνονται έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος Το Αύριο», αλλά και μέσα από θεσμικές μεταρρυθμίσεις,

εκσυγχρονισμό υποδομών και διαδικασιών που έχουμε προωθήσει ή προωθούμε, συμβάλλουμε εμπράκτως στη μετεξέλιξη της κυπριακής οικονομίας σε πράσινη, βιώσιμη, ευημερούσα και ανταγωνιστική και σε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «συνολικά το Υπουργείο Ενέργειας έχει εξασφαλίσει από την ΕΕ πέραν των €580 εκατομμυρίων για την περίοδο 2021-2027, τα οποία παραχωρούνται ως κίνητρα προς τα νοικοκυριά για να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια και προς τις επιχειρήσεις για να εκσυγχρονιστούν».

Το Υπουργείο, συνέχισε η κ. Πηλείδου, «έχει προκηρύξει, ή θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2022, Σχέδια Χορηγιών που ξεπερνούν τα €330 εκατ. για τα έτη 2021-2022. Για το 2023 προγραμματίζεται η προκήρυξη Σχεδίων ύψους €120 εκατ. για στήριξη των επιχειρήσεων, εκ των οποίων τα €80 εκατ. για προώθηση επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας σε συνδυασμό με νέες ΑΠΕ».

Όσον αφορά την Νέα Εμπορική Πολιτική, με αρχικό χρονικό ορίζοντα το 2023, που έχει καταρτιστεί και υλοποιείται από το Υπουργείο Ενέργειας, η κα. Πηλείδου είπε πως υπάρχουν «συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης, που όλα στοχεύουν στην ενίσχυση της παρουσίας των κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό και στην αύξηση των εξαγωγών.

«Tόσο η νέα Εθνική Οπτική Ταυτότητα για προώθηση των αυθεντικών κυπριακών προϊόντων μέσω του σήματος «Cyprus Made», όσο και το Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του κυπριακού κρασιού,

αλλά και το Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του χαλλουμιού ΠΟΠ, θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση των εξαγωγών, και κατ’ επέκταση της ντόπιας παραγωγής, με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την οικονομία και τη βιωσιμότητα της χώρας μας», επισήμανε.

Όσον αφορά το Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του χαλλουμιού είπε ότι «προχωράμε σε στενή συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τους τυροκόμους στον καταρτισμό της καμπάνιας μας σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού.

Οι κοινές μας προσπάθειές, φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς» είπε και εξήγησε πως «οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 50% την περίοδο 2016 – 2021, από €960 εκατομμύρια σε €1,5 δισεκατομμύριο».

Σημείωσε ότι «οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, με αύξηση ύψους 21,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών ανέβηκαν από τα €9.7 δις το 2015 στα €15.4 δις το 2021, με μια σημαντική αύξηση της τάξης του 63%».

Για την τουριστική βιομηχανία η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «αποτελεί κινητήριο δύναμη ανάπτυξης για την περιοχή Αμμοχώστου, η οποία τροφοδοτεί την οικονομία ολόκληρης της Κύπρου.

Ο τουρισμός δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη συνεπακόλουθη απώλεια σημαντικών αγορών, όχι μόνο λόγω των κυρώσεων, αλλά και λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στις αγορές που παρουσιάζουν διαχρονικά μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο».

Η κυβέρνηση, συνέχισε «στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πλέγμα δράσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην εντατικοποίηση της προβολής και προώθησής του,

τόσο στις υφιστάμενες όσο και σε νέες αγορές» ενώ προωθείται η κατασκευή ζωτικών αναπτυξιακών έργων όπως οι Μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου

και η ανέγερση νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, μαζί με μια σειρά ευρύτερων βελτιωτικών έργων, με σημαντικά οφέλη για την περιοχή.

Ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, συνδράμει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω στοχευμένης προβολής και προωθητικές συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων,

αλλά και με διευρυμένη προσφορά αυθεντικών εμπειριών ψυχαγωγίας και ενασχόλησης όπως, τα βιωματικά εργαστήρια, τα Χριστουγεννιάτικα χωριά και οι εξειδικευμένες διαδρομές, καθώς και η απτή στήριξη του εσωτερικού τουρισμού».

Όπως είπε η Νατάσα Πηλείδου «η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου επιτελεί αξιοσημείωτο έργο.

Ο τουριστικός τομέας απαιτείται να επιδιώκει τη συνεχή εξέλιξη, την παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, τη στόχευση του νέου μίγματος τουριστικών αγορών και την καλύτερη το δυνατό αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και μέσων, πάντα σε ένα πλαίσιο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε η Υπουργός Εμπορίου «καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις – και όχι μόνο- να αξιοποιήσουν τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου μας για μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία».

«Το Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης €40 εκατομμυρίων έχει προκηρυχθεί και θα είναι ανοικτό μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η δεύτερη προκήρυξη του Σχεδίου Ψηφιακής

Αναβάθμισης έχει επισπευσθεί λόγω του τεραστίου ενδιαφέροντος της πρώτης προκήρυξης, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τον προσεχή Ιανουάριο» κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Φανούλα Αργυρού: Τι αναφέρουν τα αρχεία του Βρετανού Πρωθυπουργού για S-300 και το ρόλο των Βρετανών

Freedompress

Κύπρος: Συρματόπλεγμα 11 χλμ για την παρεμπόδιση μεταναστών

Freedompress

Κύπρος: Διπλός φόνος – Πήγαν να χωρίσουν καβγά και δολοφονήθηκαν

Freedompress

Αυτή είναι η νέα αεροπορική εταιρεία των κατεχομένων

Freedompress

Αναστασιάδης: ΟΗΕ και ΕΕ αποκλείουν την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών

Freedompress

Κύπρος: Αποτράπηκε τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα