Ελλάδα

Ξεκινούν τον Νοέμβριο οι σεισμικές έρευνες της Energean στο Μπλοκ 2 της Κέρκυρας

Ξεκινούν τον Νοέμβριο οι σεισμικές έρευνες της Energean στο Μπλοκ 2 της Κέρκυρας

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει η έναρξη της σεισμικής έρευνας στην θαλάσσια παραχώρηση του «Block 2» από την Energean. Θα πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία (έχει υλοποιήσει άλλες τρεις από το 2009 και έπειτα).

Η Energean είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, ενώ έχει επεκταθεί σε οκτώ χώρες, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, στις 2 Νοεμβρίου εκδικάζεται τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία είχε εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η υπόθεση έχει πάρει πέντε αναβολές από το 2019, αλλά εκτός απροόπτου σε λίγες ημέρες το ελληνικό Δημόσιο και οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω.

Απόφαση

Στους λόγους ακύρωσης που προβάλουν οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις περιλαμβάνεται το ζήτημα του ανεπαρκούς, όπως υποστηρίζουν, συστήματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, το ελληνικό κράτος δεν εξέτασε τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, πέραν των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Σχετικά Άρθρα

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου από την κυβέρνηση

Freedompress

Τόλης Βοσκόπουλος: Η τελευταία φωτογραφία του σε ταβέρνα με την Άντζελα Γκερέκου (φωτο)

Freedompress

Έγγραφο-κόλαφος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις το 2020

Freedompress

Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης: «Το lockdown σκοτώνει δεν σώζει ζωές – Καταστροφή αντίστοιχη της Μικρασιατικής»

Freedompress

Alert! Τρεις νεκρούς μετρά πλέον η χώρα μας από την κακοκαιρία

Freedompress

Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Θέμα χρόνου η σύγκρουση με την Ελλάδα»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα