Ελλάδα

ΚΟΚ: Η καθημερινή συνήθεια που τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ

ΚΟΚ: Η καθημερινή συνήθεια που τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ

Εφιαλτικές έχουν γίνει οι μετακινήσεις στην Αθήνα, με το κυκλοφοριακό χάος να προκαλεί πολύωρες καθυστερήσεις, διαταράσσοντας την… ψυχική υγεία των οδηγών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το carandmotor.gr, στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να γλιτώσουν μόλις λίγα λεπτά πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς (κοινώς σφήνες) ανάμεσα στα υπόλοιπα οχήματα.

Δίχως να να γνωστοποιούν – μέσω των φλας – την πρόθεσή τους για την εκτέλεση ελιγμού, προσπερνούν τα προπορευόμενα οχήματα τόσο από τα αριστερά όσο από τα δεξιά, με αποτέλεσμα να προκαλούν χάος στον δρόμο.

Φυσικά, αδιαφορούν για τις αποστάσεις που οφείλουν να έχουν από τα άλλα οχήματα προτού και περνούν από αυτά σύριζα… λες και συμμετέχουν σε κάποιον αγώνα ταχύτητας.

Οι επικίνδυνες σφήνες αποτελούν μία άκρως επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, η οποία αναλύεται στην παράγραφο 4 του Άρθρου 21 («Κανόνες για τους ελιγμούς των οχημάτων») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πρόστιμο 700 ευρώ για τις σφήνες

Όπως ορίζεται, «αυτός που επιχειρεί στην οδό συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες της οδού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30
ημέρες.

Όπως προσθέτει ο Κ.Ο.Κ., ο οδηγός που προτίθεται να εκτελέσει ελιγμό, οφείλει προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο, ή παρακώλυση των λοιπών χρηστών της οδού, οι οποίοι κινούνται πίσω, μπροστά ή πλάι του, ή ετοιμάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους.

Πριν από κάθε ελιγμό, ο οδηγός, μάλιστα, υποχρεούται να καταστήσει έγκαιρα γνωστή την πρόθεσή του αυτή, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τους δείκτες κατεύθυνσης, αν δε αυτοί δεν λειτουργούν, υποχρεούται να δώσει σήμα με το χέρι.

Σχετικά Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 40χρονο που επιτέθηκε φραστικά σε 14χρονη φίλη τους

Freedompress

Rapid test: Πού θα γίνονται δωρεάν τεστ την Κυριακή

Freedompress

Κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τα κρούσματα στα παιδιά

Freedompress

Κορονοϊός – Λαμία: Τρία νέα κρούσματα από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον

Freedompress

Πάτρα: Νέο περιστατικό βίας – Γυναίκα επιτέθηκε σε νοσηλεύτρια στα Επείγοντα του νοσοκομείου

Freedompress

Κορωνοϊός – Προειδοποιεί το ECDC: Η άρση μέτρων για τα Χριστούγεννα ίσως φέρει πολλές νέες νοσηλείες σε 3 εβδομάδες

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα