Κόσμος

Κίεβο: Eπανασυνδέθηκε ένας αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια

Κίεβο: Eπανασυνδέθηκε ένας αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια

Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που τελεί υπό ρωσική κατοχή, επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο μετά την χθεσινή αποσύνδεσή του, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια ουκρανική Energoatom

«Ενας από τους αντιδραστήρες του σταθμού της Ζαπορίζια που είχαν σταματήσει την λειτουργία τους χθες επανασυνδέθηκε σήμερα με το ηλεκτρικό δίκτυο», ανακοίνωσε η Energoatom στο Telegram, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Αγώνας από το Κίεβο για να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ζαπορίζια

Η Ουκρανία είχε αρχίσει τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό, δήλωσε νωρίτερα ο περιφερειακός διοικητής Ολεξάντρ Στάρουχ.

«Οι τεχνικοί εργάστηκαν και αποκατέστησαν την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα ο έκτος αντιδραστήρας είναι στο 10% της δυναμικότητας. Ο πέμπτος είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας– στη διαδικασία της αποκατάστασης», είπε ο Στάρουχ.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος που διορίστηκε από τους Ρώσους στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής της Ζαπορίζια δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία γραμμή ηλεκτροδότησης που συνδέει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της διορισμένης από τους Ρώσους τοπικής διοίκησης, δήλωσε, σύμφωνα με το TASS, πως ο σταθμός δεν παρέχει προς το παρόν ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους διοίκησης στην Ενέρχονταρ, όπου βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός, πως ο σταθμός παρέχει κανονικά ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Γερμανική φρεγάτα στο Λιβυκό Πέλαγος για τον έλεγχο του εμπάργκο

Freedompress

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υπό την σκιά του κορονοϊού

Freedompress

Πύρινη κόλαση στη Γαλλία: Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης

Freedompress

Πούτιν: Εάν θέλετε φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ανοίξτε το Νord Stream 2

Freedompress

Επιστήμονες έφτιαξαν μπλε παγωτό με φυσικό τρόπο και όχι με χημικά

Freedompress

Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα πυρηνικά όπλα

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα