Κύπρος

Κατάσχεση πλατφόρμας ξεπλύματος χρήματος με πλοκάμια στην Κύπρο

Κατάσχεση πλατφόρμας ξεπλύματος χρήματος με πλοκάμια στην Κύπρο

Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε και η Αστυνομία Κύπρου, είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση ηλεκτρονικής πλατφόρμας /ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, στην οποία όπως διαπιστώθηκε γινόταν ξέπλυμα χρήματος, που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες. Της επιχείρησης ηγήθηκαν οι αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Europol, ενώ πέραν της Κύπρου συμμετείχαν οι αρχές του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Η πλατφόρμα Bitzlato ενεργούσε ως ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα το Hong Kong και παρείχε την δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτονοιμισμάτων σε ρούβλια. Οι αρχές επιβολής του νόμου κατάσχεσαν την ψηφιακή υποδομή της πλατφόρμας, με έδρα τη Γαλλία και ανέκριναν ηγετικά στελέχη της διοίκησης της.

Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις των διωκτικών αρχών, το 46% των κρυπτονομισμάτων, που ανταλλάχθηκαν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, που σχετίζονται με απάτες μέσω διαδικτύου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παιδική πορνογραφία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία ήταν ταυτόχρονη σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος, εντοπίστηκαν και κατασχεθήκαν 18 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα και παγοποιήθηκαν άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ, σε άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέχρι στιγμής συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι, ένας εκ των οποίων στην Κύπρο. Έγιναν οκτώ έρευνες σε υποστατικά σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η μια στην Κύπρο.

Στην επιχείρηση από κυπριακής πλευράς έλαβαν μέρος η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Γραφείο Εκτέλεσης Ευρωπαίων Εντολών Έρευνας, στην παρουσία ανακριτών και εισαγγελέα από την Γαλλία και με την βοήθεια και συνδρομή της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και της Εθνικής Μονάδας Europol.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Δυναμική απάντηση μέσω Γαλλίας στα τουρκικά drones – Πυραυλική κάλυψη στην ΑΟΖ

Freedompress

Μάζης για το Κυπριακό: «Οδηγούμαστε σε συνομοσπονδία δύο κρατών υποχείρια της Τουρκίας»

Freedompress

Κύπρος – ΠΟΕΔ: Αποφάσισε διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό για Προδημοτική Εκπαίδευση

Freedompress

Κύπρος: Η Λευκωσία αφαιρεί την κυπριακή υπηκοότητα σε ακόμα τέσσερις Ρώσους

Freedompress

Κύπρος: 13χρονος έπεσε σε λάκκο εργοταξίου στην Πάφο

Freedompress

Κύπρος – Χαραλαμπίδου: Ψέματα και bullying από Προδρόμου – Τον καλεί σε απολογία

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα