Ελλάδα

Κακοκαιρία: Κινδύνευσαν ζωές από την κακοκαιρία – Μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα

Κακοκαιρία: Κινδύνευσαν ζωές από την κακοκαιρία – Μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα

«Πνίγηκε» γι’ ακόμη μια φορά το επιτελικό κράτος, καθώς η κακοκαιρία η οποία «χτυπά» τη χώρα μας από το Σάββατο και θα συνεχιστεί και την Κυριακή δημιούργησε πολλά προβλήματα, κυρίως στην στη Δυτική Ελλάδα και αρκετά ποτάμια υπερχείλισαν με αποτέλεσμα άνθρωποι να εγκλωβιστούν.

Πλημμύρισε το χωριό Κόμμα στη Λαμία

Δύσκολες είναι οι ώρες που περνούν οι κάτοικοι στο Κόμμα Λαμίας, καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας έσπασε η η Γερμανική Τάφρος στον Σπερχειό ποταμό και όλο το νερό κατευθύνθηκε μέσα στο χωριό.  Η κυκλοφορία προς Μοσχοχώρι, Φραντζή, Κομποτάδες, Κωσταλέξι έχει διακοπεί.

Έχουν πλημμυρίσει σπίτια και πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας και την 7η ΕΜΑΚ επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σύμφωνα με το tvstar.gr.

Νωρίτερα περίπου στις 4 το πρωί, όχημα με 2 επιβάτες εγκλωβίστηκε μετά την αερογέφυρας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η ΕΜΑΚ έχει μεταφέρει στη περιοχή και την βάρκα που διαθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport υπάρχουν και εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, όπου επίσης οι πυροσβέστες προσπαθούν να τους προσεγγίσουν με τις βάρκες.

«Το ποτάμι δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού από τη δυτική Φθιώτιδα και πλημμύρισε. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια εκκενώνουμε το χωριό με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών.

Είμαστε όλοι εδώ από τις 5:00΄το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές…», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος

 

Απεγκλωβισμοί στην Αχαΐα

Η κακοκαιρία “σάρωσε” την Δυτική Αχαϊα: Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια – Πάνω από 50 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Το χωριό Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας έγινε μια απέραντη λίμνη και, συγκεκριμένα, δύο σπίτια στο ύψος της Εκκλησίας έχουν αποκοπεί από τα νερά, ενώ αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 214 κλήσεις  για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

Μάλιστα ο Δήμαρχος της Δυτικής Αχαϊας κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού.

Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Πάνω από 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Οι απεγκλωβισμένοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και στην Πίσω Συκιά Δυτικής Αχαΐας, εκεί όπου διαβιούν πολλοί Ρομά, οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Εγκλωβισμένες είναι και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας, ενώ όπως μάθαμε συνεργεία θα μεταβούν εκεί το πρωί.

Επίσης, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας υπάρχουν και πάρα πολλές κατολισθήσεις. Σημαντικές είναι αυτές που έγιναν σε Αχαϊκό, Λουσικά, Φλόκα, Σανταμέρι, Μιχόι, Χαραυγή και Χαϊκάλ

Σαγαίικα κακοκαιρία

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

-Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό – Κάτω Αλισσός
-Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας
-Άγιος Κωνσταντίνος – Μιχόι
-Ριόλος – Λάππα
-Άρλα – Γιουλέικα
-Λάππα – Άραξος
-Λουσικά – Άνω Αχαΐα
-Καγκάδι – Ριόλος

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Αχαΐα | Καταστράφηκαν καταστήματα που πλημμύρισαν από την κακοκαιρία στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

 

Όπως ανακοινώθηκε, «οι ζημιές είναι σε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, σε πλημμυρισμένες αποθήκες, εργαστήρια και ποιμνιοστάσια, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες».

Ειδικότερα, από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν και πάλι προβλήματα στο Ρίο, όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, αλλά και μέσα στον ιστό της περιοχής όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις.

Ακόμα, δύο γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από τις Αλυκές, καθώς επίσης και ένα ζευγάρι από τα Αγιοβλασίτικα, καθώς τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει.

Οι απεγκλωβισμένοι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Υπερχείλισε ο Αχέροντας

Το μεσημέρι του Σαββάτου (11/12) υπερχείλισε ο Αχέροντας στη Γλυκή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις και εκτάσεις.

Ακόμα, η κατάσταση και στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου ήταν δύσκολη μιας και η περιοχή μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη. Ο δρόμος από τη γέφυρα Καστρίου μέχρι τον κόμβο Καναλλακίου έκλεισε.

Επιπλέον, υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός, με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου

Περιοχή εκκενώθηκε στη Ναύπακτο

Αλώβητη από την κακοκαιρία δεν έμεινε ούτε η Αιτωλοακαρνανία, αφού ο Δήμος Ναυπακτίας ζήτησε, μέσω σχετικής ανάρτησης στο Facebook, την εκκένωση του οικισμού πλησίον του χειμάρρου Βαρειάς.

Μάλιστα, σε προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές έπειτα από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της περιοχής, Κωνσταντίνου Λύρου.

 

 

Προβλήματα και στην Αττική

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα και στον Νομό Αττικής αφού οι ριπές των ανέμων έφτασαν μέχρι και τα 12 μποφόρ.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει τουλάχιστον 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Πάντως, στο σύνολο της χώρας, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και, συγκεκριμένα, 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Τα καλώδια του προαστιακού στον σταθμό της Σφενδάλης κόπηκαν από πτώση δένδρου και έκλεισε η γραμμή, οπότε σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια.

Πηγή: Κακοκαιρία: Κινδύνευσαν ζωές από την κακοκαιρία – Μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκλογές: Μύθοι και αλήθειες για το τι συμβαίνει

Freedompress

Αρχαία Ολυμπία: Νέες Αναζωπυρώσεις φωτιάς σε Λάλα, Δούκα, Λάσδικα

Freedompress

Alert! Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος

Freedompress

Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησε μέσα σε καφετέρια την πρώην σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Freedompress

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε νεαρός που διακινούσε γυμνές φωτογραφίες της φίλης του

Freedompress

Εξάρχεια: Τον 23χρονο τον εντόπισε τυχαία γυναίκα – «Ένιωσα περίεργα»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα