Υγεία

Καφές: Η έρευνα… επιμένει ότι ωφελεί την καρδιά

Καφές: Η έρευνα… επιμένει ότι ωφελεί την καρδιά

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτές οι τάσεις ισχύουν τόσο για υγιή άτομα, όσο και για άτομα με καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την BioBank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Οι ασθενείς ομαδοποιήθηκαν με βάση την ποσότητα καφέ που ανέφεραν ότι έπιναν κάθε μέρα: 0, <1, 1, 2-3, 4-5, >5 φλιτζάνια/ημέρα. Η κατανάλωση καφέ αξιολογήθηκε από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά την εγγραφή στο μητρώο.

Συνολικά, είτε δεν βρέθηκε κανένα θετικό αποτέλεσμα είτε, σε πολλές περιπτώσεις, βρέθηκαν σημαντικές μειώσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο αφού ελήφθη υπόψη η άσκηση, το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτη και η υψηλή αρτηριακή πίεση που θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 382.535 άτομα χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο για να δουν εάν η κατανάλωση καφέ έπαιζε ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 57 ετών και οι μισές ήταν γυναίκες.

Γενικά, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με το μεγαλύτερο όφελος, που μεταφράζεται σε 10-15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, προβλήματος στον καρδιακό ρυθμό ή θανάτου για οποιονδήποτε λόγο.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν υπήρχαν διαφορές στη σχέση μεταξύ του καφέ και των καρδιαγγειακών παθήσεων ανάλογα με το αν κάποιος έπινε στιγμιαίο ή αλεσμένο καφέ ή καφέ με καφεΐνη ή καφέ χωρίς καφεΐνη. Χαμηλότερα ποσοστά θανάτων παρατηρήθηκαν για όλους τους τύπους καφέ.

Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είχε ευνοϊκές επιδράσεις κατά της περιστατικής αρρυθμίας, αλλά μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με εξαίρεση την καρδιακή ανεπάρκεια.

Σχετικά Άρθρα

Κορωνοϊός: 4.206 νέα κρούσματα – 16 νεκροί

Freedompress

Αυτά είναι τα τρία λάθη που κάνετε στο ντους

Freedompress

Α.Τσακρής: « Πιθανό ένα νέο lockdown – Η τρίτη δόση πρέπει να γίνεται σε τέσσερις μήνες»

Freedompress

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Freedompress

Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα

Freedompress

Πόσες θερμίδες έχουν τα καλοκαιρινά φρούτα

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα