Οικονομία

Ισπανία: Καταργεί τον ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης

Ισπανία: Καταργεί τον ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε μηδενικό ΦΠΑ για προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά – Βοήθεια 200 ευρώ στις πλέον φτωχές οικογένειες

Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και βοήθεια 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια μιας εν μέρει εξισορρόπησης της εκτόξευσης των τιμών.

Τα μέτρα εντάσσονται σε ένα νέο πακέτο αξίας 10 δισ. ευρώ, με το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού να ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ.

Ποια προϊόντα θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ

Τα νέα μέτρα επικεντρώνονται στα διατροφικά προϊόντα, η τιμή των οποίων αυξήθηκε στο 15,3% τον Νοέμβριο σε διάστημα ενός χρόνου. Τους επόμενους έξι μήνες «ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης», όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά, είπε ο Σάντσεθ, στην τελευταία συνέντευξη για το 2022. Παράλληλα, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 10% στο 5% στο μαγειρικό λάδι και τα ζυμαρικά.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση γι’ αυτή τη χρονιά αποφάσισε βοήθεια 200 ευρώ για οικογένειες με εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των διατροφικών προϊόντων».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.

Ωστόσο, η επιστροφή 20 λεπτών ανά λίτρο καυσίμων που δίδεται σε οδηγούς θα διατηρηθεί από 1η Ιανουαρίου αλλά στους τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον πληθωρισμό, όπως οι μεταφορές, η γεωργία, οι ναυτιλιακές εταιρείες και η αλιεία.

Ανάπτυξη 5% το 2022

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η βοήθεια που έχει δοθεί μέχρι στιγμής βοήθησε σε ισχυρή ανάπτυξη που εκτιμάται ότι ξεπερνά το 5 του ΑΕΠ, έναντι 4,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ισπανική κυβέρνηση πολλαπλασίασε τη βοήθεια στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που αυξήθηκε φέτος σε όλη την Ευρώπη.

Αφού έφθασε σε ένα υψηλό 10,8% τον Ιούλιο, το πιο ψηλό επίπεδό του σε 38 χρόνια, ο πληθωρισμός μειώθηκε σταδιακά για να πέσει στο 6,8% τον Νοέμβριο.

Όμως η μείωση αυτή δεν έχει «αγγίξει» ακόμη τον τομέα των διατροφικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων εξακολουθούν να αυξάνονται.

Σχετικά Άρθρα

«Έρχεται» νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

Freedompress

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Δείτε αν είστε δικαιούχοι – Τότε θα μπουν τα χρήματα στον λογαριασμό σας

Freedompress

Γιώργος Κοσκωτάς: Πώς ζει σήμερα ο άνθρωπος που συγκλόνισε την Ελλάδα με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης

Freedompress

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Μαζί με τη φετινή ΔΕΘ ακυρώθηκε και το δεκαήμερο εκπτώσεων

Freedompress

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Αύξηση 200.000 δικαιούχων ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Freedompress

ΠΟΕ – Σοκαριστικά στοιχεία: «Μείωση τζίρου 50% στα καφέ, 90% στην εστίαση»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα