Πολιτισμός

ΗΠΑ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λίθινα βλήματα ηλικίας 15.700 ετών

ΗΠΑ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λίθινα βλήματα ηλικίας 15.700 ετών

«Από επιστημονική άποψη, οι ανακαλύψεις αυτές αποκαλύπτουν πολύ σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το αρχαιολογικό αρχείο των πρώτων ανθρώπων που κατοικούσαν στην αμερικανική ήπειρο», δήλωσε ο Λόρεν Ντέιβις, αρχαιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με την ερτ.

Η τοποθεσία Cooper’s Ferry στο Άινταχο όπου βρέθηκαν τα αρχαία εργαλεία, έχει αποκαλύψει ένα θησαυρό επεξεργασμένων λίθων και λειψάνων ζώων από τότε που έγινε η πρώτη ανασκαφή στα μέσα του 20ου αιώνα. Τα βλήματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών, από το 2012 έως το 2017, αλλά οι ερευνητές τα χρονολόγησαν πρόσφατα.

Τα εργαλεία έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τις λίθινες νιφάδες και τα οστέινα υπολείμματα (που είχε ανακαλύψει προηγουμένως ο Ντέιβις με μια άλλη ομάδα) και τα οποία υποδείκνυαν ότι κατοικούσαν άνθρωποι στην περιοχή. Ωστόσο, τα βλήματα αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι Αμερικανοί ήταν ικανοί κυνηγοί.

«Οι μικρότερες αιχμές βλημάτων που ήταν τοποθετημένες σε βελάκια μπορούσαν να διεισδύσουν βαθιά και να προκαλέσουν τεράστια εσωτερική ζημιά», δήλωσε ο Ντέιβις. «Μπορείς να κυνηγήσεις οποιοδήποτε ζώο με όπλα σαν αυτά».

Ο Ντέιβις είπε επίσης ότι οι αιχμές των βλημάτων μοιάζουν με αυτές που έχουν βρεθεί στο Χοκκάιντο της Ιαπωνίας, οι οποίες χρονολογούνται πριν από 16.000 με 20.000 χρόνια. Αυτό το στοιχείο υποδηλώνει πιθανές πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των κατοίκων της βορειοανατολικής Ασίας και ορισμένων από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στη Βόρεια Αμερική.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Σχετικά Άρθρα

Σαν σήμερα οι Ναζί εκτελούν τους πρώτους Έλληνες φοιτητές

Freedompress

Το άδοξο τέλος των ηγετών της Φιλικής Εταιρείας

Freedompress

Στην Αρχαία Νεμέα η τέφρα του αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ

Freedompress

Μίκης Θεοδωράκης: Οι κινηματογραφικές μελωδίες που ταξίδεψαν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Freedompress

Χριστιάνα – Σίγησε η φωνή των μεγάλων επιτυχιών – Οι συνεργασίες και η λαμπρή καριέρα

Freedompress

Βρέθηκε ανοιχτά της Μυκόνου το ναυάγιο του ιταλικού υποβρυχίου Jantina από το 1941

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα