Υγεία

Η ομάδα αίματος μπορεί να συνδέεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η ομάδα αίματος μπορεί να συνδέεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που προκαλεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό και μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου αναπηρία. Ένα από τα πιο συχνά είδη εγκεφαλικού είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό, το οποίο οφείλεται στη διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το Wikihealth.

Παρόλο που η ομάδα αίματος είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να ελεγχθεί, υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίοι μπορούν να τροποποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού.

Πόσο σοβαρό είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα συμβάν που βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει θάνατο του εγκεφαλικού ιστού. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού, συμβαίνει όταν υπάρχει αδυναμία παροχής αίματος στον εγκέφαλο (πχ. λόγω κάποιου θρόμβου αίματος). Η μη επαρκής παροχή αίματος οδηγεί σε αδυναμία οξυγόνωσης του εγκεφάλου και επομένως θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που έχει ο εγκέφαλος, οποιαδήποτε βλάβη σε αυτόν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό, όπως η απώλεια μνήμης, η τύφλωση ή τα προβλήματα επικοινωνίας. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει παράλυση στην αντίθετη πλευρά του σώματος από την πλευρά του εγκεφάλου που επηρεάστηκε.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά ορισμένοι από αυτούς δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Ενδεχομένως, μερικοί από αυτούς να μην έχουν εντοπιστεί καν. Ένας παράγοντας, που έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον τελευταία, είναι η ομάδα αίματος και ο ρόλος αυτής στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού.

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη στο Neurology μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου για πρώιμη εμφάνιση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή πριν την ηλικία των 60 ετών. Ύστερα από ανάλυση δεδομένων από 48 προηγούμενες μελέτες (16.730 περιπτώσεις ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο και 599.237 περιπτώσεων χωρίς εγκεφαλικό), η μεγαλύτερη συσχέτιση που εντοπίστηκε, όσον αφορά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αφορούσε τις ομάδες αίματος Α και Ο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα με ομάδα αίματος Α διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρώιμη εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αντιθέτως τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν μειωμένο κίνδυνο. Ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για άτομα με ομάδα αίματος Α θεωρείται πως μπορεί να σχετίζεται να με τον αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος στα άτομα αυτά.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν κατάφερε να προσδιορίσει την αιτία της σχέσης που υπάρχει μεταξύ των ομάδων αίματος και του κινδύνου εγκεφαλικού, λόγω διαφόρων περιορισμών της, με αποτέλεσμα να απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου;

Παρόλο που είναι αδύνατη η αλλαγή της ομάδας αίματος ενός ανθρώπου, υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μερικοί από αυτούς είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Ακόμη και άτομα που έχουν ομάδα αίματος Α και είναι ενδεχομένως πιο επιρρεπή στην εμφάνιση εγκεφαλικού, μπορούν να επικεντρωθούν στην τροποποίηση αυτών των παραγόντων για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Για παράδειγμα, η αλλαγή των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική σωματική άσκηση και η τακτική επίσκεψη σε γιατρούς για προληπτικό έλεγχο, μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Σχετικά Άρθρα

Νέα έρευνα για τον Διαβήτη: Το έξυπνο διατροφικό κόλπο που ρυθμίζει το σάκχαρο

Freedompress

Καρκίνος: «Χαστούκι» στην έρευνα για σπάνιες παθήσεις λόγω…πανδημίας

Freedompress

Αμύγδαλα: «Φροντίζουν» την καρδιά και όχι μόνο

Freedompress

Τζανάκης: Το να φοράς μάσκα όταν περπατάς μόνος στον δρόμο δεν έχει καμία επιδημιολογική βάση

Freedompress

Zάκχαρο: Αν έχετε πρόβλημα μην πλησιάσετε αυτές τις τροφές

Freedompress

Κικίλιας προς τη νεολαία: «Η μάχη και ο τσαμπουκάς είναι απέναντι στην πανδημία…»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα