Κόσμος

Η Γερμανία θα αυξήσει το χρέος της κατά 30 δις ευρώ φέτος!

Η Γερμανία θα αυξήσει το χρέος της κατά 30 δις ευρώ φέτος!

Υπολογίζεται ότι συνολικά το νέο χρέος της κυβέρνησης φέτος θα ξεπεράσει τα 180 δισ. ευρώ μετά από χρόνια ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχεδιάζει να αυξήσει το χρέος στο τρέχον έτος και το επόμενο για την πληρωμή του μαζικού προγράμματος τόνωσης της κυβέρνησης, του λεγόμενου και «kraftpaket».

Ο Σολτς θα προτείνει αύξηση του χρέους κατά τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό, κάτι που θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που επικαλείται το Bloomberg θα απαιτηθεί περαιτέρω αύξηση του δανεισμού το επόμενο έτος για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τα ασθενέστερα φορολογικά έσοδα αλλά και για την πληρωμή των μέτρων ανάπτυξης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα για ένα σαρωτικό πακέτο τόνωσης ύψους 130 δισ. ευρώ για να δώσει ώθηση στις βραχυπρόθεσμες καταναλωτικές δαπάνες και να ενισχύσει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Στο πακέτο δόθηκε το όνομα «kraftpaket» που στα γερμανικά σημαίνει πακέτο δύναμης, ισχύος.

Ο Σολτς προσπαθεί να καθυσηχάσει τις ανησυχίες του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ για το ύψος του χρέους που θα δημιουργήσει το σχέδιο διάσωσης. Την Πέμπτη δήλωσε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι διαχειρίσιμες και ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί σε ένα πλεόνασμα ύψους 40 δισ. ευρώ, καθώς και στο χρέος που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, αλλά δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί πλήρως.

Ωστόσο, οι νέες απαιτήσεις δανεισμού της Γερμανίας υπενθυμίζουν την εξαιρετική στροφή της χώρας από την παραδοσιακή δημοσιονομική πειθαρχία με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τον Μάρτιο το κοινοβούλιο είχε ήδη εγκρίνει την έκδοση επιπλέον χρέους ύψους 156 δισ. ευρώ ως μέρος ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε αναφερθεί στις νέες απαιτήσεις δανεισμού της Γερμανίας υπολογίζοντας ότι το νέο χρέος της κυβέρνησης φέτος θα ξεπεράσει τα 180 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,3% φέτος.

Πηγή: Η Γερμανία θα αυξήσει το χρέος της κατά 30 δις ευρώ φέτος!

Σχετικά Άρθρα

Επισήμως ανοίγουν τα σύνορά τους οι ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου

Freedompress

Johnson & Johnson: Έκανε το εμβόλιο και παρέλυσε από τη μια πλευρά

Freedompress

ΠΟΥ – Έκτακτα μέτρα για το μέλλον: Δημιουργήθηκε «ομάδα κρούσης» για να αποτραπούν άλλες πανδημίες

Freedompress

Εντυπωσιακή Ανακάλυψη: Ανιχνεύθηκε νερό σε έναν μεγάλο γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος

Freedompress

Διέφυγε τελικά ο κορονοϊός από εργαστήριο;

Freedompress

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σας καλούμε να σεβαστείτε την ιστορία της Αγίας Σοφίας

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα