Κύπρος

Η Ελλάδα έβγαλε μια ανακοίνωση για το ψευδοκράτος στην Κύπρο – Η Τουρκία απάντησε με το ερευνητικό Bilim 2 και ντοκιμαντέρ στο TRT

Η Ελλάδα έβγαλε μια ανακοίνωση για το ψευδοκράτος στην Κύπρο – Η Τουρκία απάντησε με το ερευνητικό Bilim 2 και ντοκιμαντέρ στο TRT

Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η ανακοίνωση που έβγαλε σήμερα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου πριν 40 χρόνια, ωστόσο επί της ουσίας πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό καθώς η απέναντι πλευρά συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «ιδιοκτήτης» του νησιού.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν η εξής: «Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα χρόνια από την παράνομη και καταδικασθείσα από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Στη θλιβερή αυτή επέτειο η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση όλων των κρατών, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφάσεις με τις οποίες καλούνται όλες οι χώρες να μην αναγνωρίσουν ή βοηθήσουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο την παράνομη οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Η απάντηση της Τουρκίας ωστόσο ήταν σε πολλά επίπεδα. Πολιτικό, επικοινωνιακό και επί του πεδίου.

Καταρχήν σύμφωνα με το TRT: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Τουρκοκύπριο «υπουργό Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, για την 40η επέτειο από την ίδρυση της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Στην επιστολή του ο Φιντάν αναφέρει ότι μοιράζονται ολόψυχα τον ενθουσιασμό και την περηφάνια που βιώνεται με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την ίδρυση της ΤΔΒΚ που αποτελεί την πιο σημαίνουσα εκδήλωση του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για ισότητα και ελευθερία και σημειώνει τα εξής:

«Τα κατορθώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου από την ίδρυση της αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για το Έθνος μας. Το ότι οι Τουρκοκύπριοι, που πάντα έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στην ειρήνη και τη λύση, δείχνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους παρά τους νομικούς και απάνθρωπους περιορισμούς στους οποίους τους υποχρεώνουν, ενισχύει τη δύναμη μας στον δίκαιο σκοπό μας.»

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία θεωρούσε πάντα καθήκον της την αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη διεθνή κοινότητα και υπογράμμισε ότι δεν θα φεισθούν θυσιών προκειμένου η ΤΔΒΚ να πάρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή.

Ο Φιντάν επεσήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ισχυρά βήματα για την προστασία του δικαίου και των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού.

«Με αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις, θα ήθελα εκφράσω τα εγκάρδια συγχαρητήρια μου σε εσάς και σε όλους τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με την ευκαιρία της 15ης Νοεμβρίου, Ημέρα της Δημοκρατίας. Μνημονεύω με σεβασμό όλους τους ήρωές μας, ιδιαίτερα αυτούς που έπεσαν μάρτυρες για την υπόθεση της Κύπρου.»»

Παράλληλα το TRT σε επικοινωνιακό επίπεδο μεταδίδει το εξής: «Το νούμερο ένα διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι της Τουρκίας, το TRT World, το οποίο προσελκύει την προσοχή με τις επιτυχημένες δουλειές του, έρχεται με ένα νέο πρότζεκτ.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τίτλο «The Forefront Cyprus» (Πρώτη Γραμμή Κύπρος) μεταφέρει στην οθόνη την ιστορία της ύπαρξης και της ανεξαρτησίας του τουρκοκυπριακού λαού στην 40η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

Το ντοκιμαντέρ που στα τουρκικά έχει τον τίτλο Bağımsızlık Yolu Kıbrıs (Δρόμος της Ανεξαρτησίας, Κύπρος), είναι επίσης σημαντικό και για τις εκδηλώσεις της 50ης επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης Κύπρου.

Κατά την ετοιμασία του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα και συνεντεύξεις στην ΤΔΒΚ και την Τουρκία καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου.

Περιλαμβάνονται για πρώτη φορά πολύ λεπτομερείς αφηγήσεις για το Ερένκιοϊ από όπου ξεκίνησε η τουρκοκυπριακή αντίσταση.

Το συνεργείο του TRT World πραγματοποίησε συνεντεύξεις και στην ενδιάμεση ζώνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περίπου 50 άτομα, ανάμεσα τους πολιτικούς, πρώην αρχηγούς κρατών, υπουργούς, διπλωμάτες, αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιστορικούς, αγωνιστές, βετεράνους και αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες».

Αυτά σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Επί του πεδίου η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό σκάφος BILIM 2 από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 27 του μήνα σε περιοχή που δέσμευσε βόρεια του νησιού, καταπατώντας και μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ

Το άρθρο έγραψε ο Μαρίνος Γκασιάμης

ΠΗΓΗ: Pentapostagma

Σχετικά Άρθρα

Νέο παραλήρημα Τατάρ: «Το ψευδοκράτος είναι τόσο νόμιμο όσο εκείνο των Ελληνοκυπρίων»

Freedompress

Κύπρος: Συναγερμός για τις κυρώσεις ΗΠΑ – Βρετανίας σε δικηγόρους και λογιστές-Έκτακτη σύσκεψη Χριστοδουλίδη – Ποιοι είναι στην λίστα

Freedompress

«Χαλαρώνουν» τα μέτρα στην Κύπρο: Ανοίγουν λύκεια, ωδεία, γυμναστήρια

Freedompress

Κύπρος: Παράνομο κύκλωμα αναγνώρισης βρεφών από την Αφρική

Freedompress

Κύπρος: Επ. Υγείας – Πρόταση νόμου για ασφάλιση γιατρών για αμέλεια

Freedompress

Κύπρος: Νέα απάτη – Απέσπασαν €50,000 από εταιρεία στη Λεμεσό

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα