Κύπρος

Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δίπλα στους στρατιώτες της πράσινης γραμμής

Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δίπλα στους στρατιώτες της πράσινης γραμμής

Ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο, μετέβη το πρωί τής Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου σε φυλάκια τής Εθνικής φρουράς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον αρχηγό, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, τον Υπαρχηγό κ. Κώστα Χρυσηλίου και τον Υπεύθυνο Θρησκευτικής Διαφώτισης στην Εθνική Φρουρά, Πρωτοπ. Κωνσταντίνο Χριστοδούλου.

Οργανωμένες χορωδίες των στρατιωτών έψαλαν στα κατά τόπους φυλάκια επίκαιρους ύμνους και κάλαντα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απόδοση πατριωτικών ασμάτων, τα οποία ενθύμησαν σε όλους τους παρευρισκομένους τις θλιβερές στιγμές τής τουρκικής εισβολής.

Ο Θεοφιλέστατος, απευθυνόμενος προς τους στρατευμένους νέους μας, αναφέρθηκε στο πραγματικό νόημα τής επερχόμενης εορτής των Χριστουγέννων, που δεν συνιστά μία εορταστική συνάθροιση στο σπίτι με εδέσματα, δώρα κ.λ.π. αλλά «είναι κάτι άλλο! Μυστήριο ξένον και παράδοξον! Αλλά ταυτόχρονα, που μπορούμε να το δούμε με τα εσωτερικά μάτια, με το βίωμα τής καρδιάς μας. Είναι μία αποκάλυψη ενός ακατανόητου μυστηρίου που βιώνεται στην καρδιά μας. Μας το λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης με τη φράση «ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν», δηλαδή μέσα μας. Το αποτέλεσμα τής φανέρωσης τού Θεού ως ανθρώπου είναι η θέα τής δόξας Του, «καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ», το έλεός Του, την αγάπη Του.

Όταν κανείς ανοίγεται με απλότητα στον Θεό σε μια δυσκολία, σε μία αγωνία, σε ένα πρόβλημά του, κινείται προς τον Ενανθρωπήσαντα Χριστό. Όταν ο άνθρωπος πηγαίνει στον ναό και κυρίως μετέχει των Αχράντων Μυστηρίων, ελκύει τὸν Χριστό και κατοικεί ο Χριστός μέσα του· «ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα, ἐν ἐμοὶ μένει κἀγὼ ἐν αὐτῷ».

Αναφερόμενος σε παράδειγμα από τη στρατιωτική ζωή των νέων, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε τη μέριμνα που πρέπει να επιδεικνύει ένας ασυρματιστής, ώστε να βρει μία καθαρή, σταθερή και χωρίς παρεμβολές συχνότητα, που να έχει επαφή με το κέντρο, από όπου θα λαμβάνει τα σωστά μηνύματα, τα οποία θα μεταφέρει στη συνέχεια στο πεδίο τής μάχης και που θα καθορίσουν την έκβαση, το αποτέλεσμα τού αγώνα. «Έτσι κι ο άνθρωπος, που στερείται τη δυνατότητα μίας καθαρής και άμεσης επαφής με τον Θεό, μπερδεύεται, περιπλέκεται και μένει ακυβέρνητος. Με ποιο τρόπο θα μπορέσει ο άνθρωπος να βρει τη σωστή επαφή με τον Χριστό, τη σωστή επικοινωνία; Με τον τέλειο ασυρματιστή, τον Χριστό. Ο Οποίος αφού σκήνωσε μέσα μας, ρύθμισε τον εαυτό μας για να βρούμε την αληθινή, τη γνήσια επαφή με τον Θεό!

Τέλος, δανειζόμενος τα λόγια τού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου αναφέρθηκε στην «ποιότητα αντίστασης», που απουσιάζει στις μέρες μας από όλους. «Θα τη βρούμε μέσα από το μυστήριο τής Ενανθρώπησης τού Λόγου τού Θεού. Ο Χριστός δεν είναι μόνο τέλειος Θεός, αλλά και τέλειος άνθρωπος. Στο πρόσωπο τού Θεανθρώπου μάς φανερώνεται ποιός είναι ο τέλειος άνθρωπος, που μπορεί να επιβιώσει και να χαίρεται μέσα στις δυσκολίες και τα προβλήματα. Άγιος είναι αυτός που έχει μία γνήσια, καθαρή και αυθεντική σχέση με τον Χριστό, κι όχι εκείνος που απλώς εγκαταλείπει τον κόσμο και γίνεται μοναχός.

Αποτέλεσμα τής αληθινής σχέσης μας με τον Χριστό είναι η πίστη, η σιγουριά, η ασφάλεια, η ευλογία, η αγάπη, το θείον έλεος, η ειρήνη· κυρίως όμως η πηγαία χαρά! Προσδιορίζοντας ο Απόστολος Παύλος τη Βασιλεία τού Θεού είπε «οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις». Δεν έχει να κάνει με κάτι το υλικό, το πρόσκαιρο και μάταιο, αλλά με την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τη συγχωρητικότητα, την περιχώρηση,  τη χαρά ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ. Να έχετε υπομονή και να είσθε υπερήφανοι που υπηρετείτε την πατρίδα.  Ευλογημένα Χριστούγεννα!»

Μετά την παράθεση κεράσματος, ο Θεοφιλέστατος χάρισε δώρα στους στρατιώτες των φυλακίων· από ένα θερμός (ισοθερμικά παγούρια) για τον κάθε στρατιώτη, καθώς επίσης και για τις γενικότερες ανάγκες των φυλακίων, τηλεοράσεις, θερμάστρες, ψυγεία νερού κ.α.

Πηγή: Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δίπλα στους στρατιώτες της πράσινης γραμμής

Σχετικά Άρθρα

Τουρκικά ΜΜΕ: Πτήσεις Ρωσίας προς κατεχόμενα ως απάντηση σε άρση εμπάργκο ΗΠΑ σε ΚΔ

Freedompress

Κύπρος – Αυστηρό μήνυμα από το Ν.Αναστασιάδη: «Δεν θα γίνουμε επαρχία της Τουρκίας»

Freedompress

Η Κύπρος μίλησε με το Ισραήλ για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της

Freedompress

Ισραήλ: Eξετάζει νέο πλαίσιο επίλυσης για τη διαφορά με την Κύπρο στο κοίτασμα «Αφροδίτη»

Freedompress

Ο ΟΗΕ απέστειλε τις προσκλήσεις για την άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό στα συμμετέχοντα μέλη

Freedompress

Κύπρος: Πότε αναμένεται πτώση κρουσμάτων – Η εκτίμηση Βωνιάτη

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα