Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εφικτή η υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων φέτος – Αβεβαιότητες για το 2023

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εφικτή η υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων φέτος – Αβεβαιότητες για το 2023

Οι παράγοντες που θα φέρουν πιθανή βελτίωση το 2023

Ασφαλή θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εντοπίζει σημαντικές αβεβαιότητες για τον στόχο του 2023.

Αναφέρει ότι «οι αβεβαιότητες αφορούν κυρίως τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, που μπορούν να ανατρέψουν τόσο τις μακροοικονομικές, όσο και τις δημοσιονομικές προβλέψεις και να απαιτήσουν διορθωτικές κινήσεις».

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού στέκεται ιδιαίτερα στον ενδεχόμενο πολιτικό κίνδυνο, που μπορεί να προέλθει από τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών και του οξυμένου κλίματος.

Προϋπολογισμός 2023: Οι παράγοντες που θα φέρουν πιθανή βελτίωση το 2023

Επίσης, στο σχετικό σημείωμα που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της φετινής δημοσιονομικής βελτίωσης προέρχεται από την αύξηση των δημόσιων εσόδων (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών), καθώς και από τον τερματισμό των μέτρων της πανδημίας.

Η πιθανή βελτίωση του επόμενου έτους θα οφείλεται οφείλεται στη συνέχιση της αύξησης των εσόδων (σε μικρότερο βαθμό) και στη μείωση των φυσικών παραλαβών αμυντικού εξοπλισμού (που πραγματοποιήθηκαν φέτος).

Σημειώνεται, επίσης, ότι «μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το Προσχέδιο αφορά τα Νομικά Πρόσωπα και συγκεκριμένα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα έσοδα και οι δαπάνες του οποίου αναμένεται να παραμείνουν σχετικά κοντά στα φετινά επίπεδα, σε αντίθεση με τη σημαντική αύξηση που προέβλεπε το Προσχέδιο. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω».

Και καταλήγει «για δεύτερη χρονιά, του Προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα σε όλα τα Υπουργεία καθώς και τη λειτουργική ταξινόμηση των δημόσιων δαπανών. Τα στοιχεία αυτά συνεισφέρουν στη δημοσιονομική διαφάνεια και επιτρέπουν την ουσιαστικότερη κοινοβουλευτική συζήτηση για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού».

Σχετικά Άρθρα

Έλον Μασκ: Πώς έχασε $15 δισ. σε μία ημέρα – Ποιοι είναι πλέον οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Freedompress

Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12:30 οι ανακοινώσεις από Γεωργιάδη και Γεραπετρίτη

Freedompress

Σταϊκούρας για επερχόμενο κύμα ακρίβειας: Θα είναι ”περαστικό”

Freedompress

Bloomberg για Ισπανία: Κινδυνεύει να χάσει χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω μεγάλων καθυστερήσεων

Freedompress

Η Μόσχα ενεργοποιεί από σήμερα το ρούβλι για τις συναλλαγές στην κατεχόμενη Χερσώνα

Freedompress

270.191 νέες θέσεις εργασίας στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα