Πολιτισμός

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αναφορές για δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αναφορές για δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο

Μπορεί το Βρετανικό Μουσείο να αφήνει υπονοούμενα για προσωρινό δανεισμό των «Γλυπτών του Παρθενώνα», ωστόσο στόχος της Ελλάδας είναι να επιστρέψουν μόνιμα στη χώρα μας

Οι Βρετανοί θέλουν να μας τρελάνουν με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος των επιτροπών διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου έκανε μία αναφορά περί πιθανότητας επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά με όρους που παραπέμπουν σε προσωρινό δανεισμό.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων διοίκησης, ο Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να γίνει ένας «πλήρης επανακαθορισμός» του λονδρέζικου μουσείου, με τις λεπτομέρειες να παρουσιάζονται την προσεχή άνοιξη. Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για ένα μεγάλο σχέδιο περί αναδημιουργίας του Μουσείου με στόχο «να γίνει το παγκόσμιο μουσείο της κοινής ανθρωπότητας».

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτή την πιθανότητα κάποια «από τα σημαντικότερα» εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, εφόσον βρεθεί «κοινό έδαφος» με τις χώρες αυτές. Πρόσθεσε πως το Βρετανικό Μουσείο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με «κοινότητες του κόσμου, των οποίων κατέχουμε θησαυρούς ως καταπίστευμα για όλη την ανθρωπότητα».

Πάντως, είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά θέλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνιμα και όχι απλά να δανειστούν προσωρινά. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την επιστροφή τους στη χώρα μας, κάτι που έχει αναφέρει και σε συνεντεύξεις του σε βρετανικά Μέσα και όχι μόνο. Ωστόσο, η πρώην Βρετανή πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, είχε ξεκόψει κατά κάποιο τρόπο την επιστροφή τους. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Σχετικά Άρθρα

Βρετανία – Ελλάδα με το ποδήλατο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Freedompress

ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: «Η Ταξινομία των Πλατωνικών Πολιτευμάτων (Μέρος Πρώτο): Τα Πέντε Πολιτικά Πλατωνικά Στερεά»

Freedompress

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν ξανά τα μουσεία στο Βατικανό

Freedompress

Guardian: Η Ελλάδα ζητά από τη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Freedompress

15 50 και Δημήτρης Σταρόβας “Ροκάρουνε Αλλιώς” στο θερινό Χάραμα

Freedompress

Επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τον γιο του Ιωάννη

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα