Κόσμος

Γιατί η ΕΕ εισάγει πιστοποιητικά εμβολιασμού – Πρώτο βήμα για τα διαβατήρια κορονοϊού

Γιατί η ΕΕ εισάγει πιστοποιητικά εμβολιασμού – Πρώτο βήμα για τα διαβατήρια κορονοϊού

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε μια ιστορική απόφαση: τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία πρότεινε και προώθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα εισαχθούν στην ΕΕ έως το καλοκαίρι.

Θα δώσουν σε όσους κάνουν το εμβόλιο ορισμένα πλεονεκτήματα. Κατά πάσα πιθανότητα, την ελεύθερη κυκλοφορία και την ανεξαρτησία από πολλούς περιορισμούς καραντίνας και “κόκκινες ζώνες”.

Το κύριο ερώτημα εδώ είναι εάν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι μια νέα βίζα και αν η Ευρώπη θα ανοίξει τα σύνορά της, και σε μη-Ευρωπαίους.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη, η ΕΕ πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής, όπου το κύριο αποτέλεσμα ήταν η εισαγωγή πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Είπε ότι το έγγραφο θα είναι ηλεκτρονικό και θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπου τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι. Πάντως η Μέρκελ δεν ανέλυσε τα οφέλη αυτού του εγγράφου. Αλλά το πιο προφανές είναι ότι οι κάτοχοί του θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ. Τώρα, ακόμη και οι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να περιορίζονται στη μετακίνησή τους για να μην αναφέρουμε τους φιλοξενούμενους εργαζόμενους και τους τουρίστες έξω από τον χώρο Σένγκεν.

Είναι επίσης πιθανό να αρθούν οι ατομικοί περιορισμοί στο καθεστώς καραντίνας στα κράτη τους για εκείνους που εμβολιάζονται στην Ευρώπη.

Η ιδέα του πιστοποιητικού υποστηρίχθηκε ιδιαίτερα από τις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες υποφέρουν από την πτώση του τουρισμού περισσότερο από άλλες περιοχές της ευρωπαϊκής κοινότητας. Κατά την άποψή τους, το “διαβατήριο covid” θα είναι σε θέση να επιστρέψει τους δείκτες της εισροής των επισκεπτών στην καλή εποχή..

Η φρενίτιδιδα όμως δεν έχει τέλος… Μια σημαντική σημείωση από τη Merkel είναι η ανακοίνωση περί των νέων στελεχών κορονοϊού για τα οποία μπορεί να χρειαστεί τα άτομα να εμβολιάζονται κάθε χρόνο (όπως με τη γρίπη). Δηλαδή, μπορεί ήδη να υποτεθεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να ανανεώνονται τακτικά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως έγραψε τις προάλλες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί εμβολιασμός πριν από κάθε ταξίδι.

Για κάποιους αυτά τα σχέδια της ΕΕ είναι πολύ άσχημα νέα. Τα σχέδια πιστοποίησης είναι το τέλος της προσδοκίας ότι η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορα για όλους και θα είναι δυνατόν να ταξιδέψουν εκεί όπως πριν.

Κρίνοντας από τις προθέσεις της Γερμανίας, τα ταξίδια χωρίς βίζα – όπως τα ξέραμε – τελείωσαν. Και για την αντικατάσταση των θεωρήσεων, θα έρθουν covid πιστοποιητικά, τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα εκδοθούν για ένα χρόνο. Τι θα γίνει όμως με πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, που σκοπεύουν να ταξιδέψουν ή να εργαστούν στην ΕΕ;

Σε όλον τον πλανήτη οι εμβολιασμοί “τρέχουν”, αλλά σε πολλές χώρες, μέχρι στιγμής, τα εμβόλια χορηγούνται σε μικροσκοπικές παρτίδες που μπορούν να καλύψουν ένα μικρό μονάχα ποσοστό του πληθυσμού. Και με τέτοιο ρυθμό κάποιες χώρες θα αργήσουν πολύ και πιθανόν να φτάσουν και περίπου δύο χρόνια. Αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως βλέπουμε, δηλώνουν ήδη ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται. Και εδώ είναι ήδη απολύτως ασαφές τι μέλλει γενέσθαι…

Δεύτερον , δεν είναι γνωστό ποια εμβόλια θα αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτελεσματικά. Θα περιλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές λίστες, για παράδειγμα, το Ινδικό “Covishield”, με τον οποίο άρχισαν να εμβολιάζουν πολίτες χωρών που διατηρούν σχέσεις με την ΕΕ, όπως τους Ουκρανούς; Υπάρχουν ακόμα μεγάλες αμφιβολίες για αυτό, μιας και αυτό δεν χρησιμοποιείται ακόμη πουθενά στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι επιλογές;

1. Μπορεί να υποτεθεί ότι το πράσινο φως θα δοθεί για εμβόλια που γίνονται αποδεκτά σε τουλάχιστον μία χώρα της ΕΕ. Στη συνέχεια θα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το “Sputnik V” (η Ουγγαρία ήδη εμβολιάζεται με αυτό). Αλλά και το κινεζικό Sinopharm (να μην συγχέεται με το εμβόλιο Coronavac από την Κίνα, το οποίο προσπαθεί να αγοράσει η Ουκρανία).

2. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες του «πρώτου κόσμου», οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά έχουν μεγάλους εμπορικούς και ανθρώπινους δεσμούς με αυτήν, θα προστεθούν σε αυτόν τον κατάλογο

3. Θα είναι πιο δύσκολο εάν μόνο εκείνα που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων χαρακτηρίζονται ως αποδεκτά εμβόλια. Εκεί, υπάρχει ήδη η λίστα των προτεινόμενων, δηλαδή σε αυτήν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμη το “Sputnik”, και ακόμη περισσότερο το “Covishield”

Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα πιστοποιητικά θα λειτουργούν για όσους ζουν εκτός ΕΕ ή θα εισαχθούν στην αρχή μόνο για τους πολίτες της. Υπάρχει φόβος ότι η ισχύς των πιστοποιητικών θα αφορά καταρχήν μόνο για πολίτες της ΕΕ που εμβολιάζονται σε πιστοποιημένες περιπτώσεις.

Επομένως, για κάποιους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ τα ταξίδια είναι πιθανόν να αναβληθούν για πολύ αργότερα μετατρέποντας χώρες όπως πχ η Ουκρανία σε «γκέτο». Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως πιθανότατα οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Ουκρανούς φιλοξενούμενους εργαζόμενους, θα βρουν μια διέξοδο και θα τους εμβολιάσουν στον τόπο εργασίας τους.

Είναι διαβατήριο covid ή όχι;

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποφάσισαν να εισαγάγουν στην ΕΕ, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς τα “διαβατήρια κορονοϊού “, τα οποία συζητούνται στον κόσμο από την περασμένη άνοιξη.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η ιδέα σήμαινε κάτι πιο παγκόσμιο – μια ενιαία διεθνή βάση δεδομένων ατόμων που έχουν αντισώματα στον κορονοϊό. Επίσης σε αυτά τα “διαβατήρια” προτάθηκε η εισαγωγή δεδομένων σε αρνητικό τεστ PCR, το οποίο για κάποιο χρονικό διάστημα θα επέτρεπε σε ένα άτομο να κινηθεί πέρα ​​από τα σύνορα. Το ίδιο το «διαβατήριο» θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και θα επικυρώνεται μέσω smartphone. Και, προφανώς, θα εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση των “πιστοποιητικών Merkel”.

Δηλαδή, προς το παρόν, η ιδέα που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει μόνο τη μία πλευρά των διαβατηρίων κορανοϊού – ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αλλά μια αρχή έχει γίνει σίγουρα.

Μετάβαση στον “νέο κόσμο”

Επιπλέον, αυτή είναι η αρχή όχι μόνο ορισμένων τεχνικών λύσεων, αλλά μεγαλύτερων, τεκτονικών αλλαγών. Πολύ σοβαρό είναι η εμφάνιση στον πλανήτη ανθρώπων που, μετά την ένεση με το εμβόλιο, έχουν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες από άλλους.

Αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αν και ο εμβολιασμός εφευρέθηκε εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον έλεγχο της κίνησης ανθρώπων μεταξύ χωρών και ηπείρων. Και είναι απίθανο το θέμα να περιοριστεί μονάχα στην κυκλοφορία….

Ως εκ τούτου, πολλοί θεωρούν την απόφαση της ΕΕ ως τομή, που θα οδηγήσει στην εμφάνιση νέων συνόρων και, κατά συνέπεια, νέων μέσων για να τα ξεπεράσουμε.

Ας θυμηθούμε ότι ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος γέννησε μαζικά διαβατήρια και βίζες. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε φυσικά τείχη μεταξύ των κρατών (Γερμανία, Κορέα)

Και τέλος, ο “Viral World δημιουργεί έναν νέο τύπο αόρατων συνόρων και εισάγει ένα εικονικό έγγραφο που σας επιτρέπει να τα ξεπεράσετε”, γράφει ο δημοσιογράφος του Βερολίνου Μπόρις Φέλντμαν.

 

Πηγή: Γιατί η ΕΕ εισάγει πιστοποιητικά εμβολιασμού – Πρώτο βήμα για τα διαβατήρια κορονοϊού

Σχετικά Άρθρα

Βρυξέλλες: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συμμετάσχει την Τρίτη ο Ν.Δένδιας

Freedompress

Βραζιλία – Κορονοϊός: Θετικός βρέθηκε ο Μπολσονάρο

Freedompress

Μεξικό: Μακελειό με εννέα νεκρούς από πυρά σε κηδεία θύματος δολοφονίας

Freedompress

Ισόβιος πρόεδρος ο Πούτιν – Υπέγραψε νόμο για να παραμείνει μέχρι το 2036

Freedompress

Ινδία: 483 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία μέρα

Freedompress

Α.Κορακάκη: Κατέκτησε τρίτο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα